Dobre vijesti: Dvije investicije u Bihaću donijet će čak 500 radnih mjesta

đ

Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić posjetio je dvije trenutno najznačajnije investicije u toku u gradu Bihaću, a radi se o “Bišće parku” iz oblasti uslužnih djelatnosti (retail park), te tvornici “Mastel CNC” iz oblasti proizvodnih djelatnosti, ukupne vrijednosti preko 30 miliona KM.
– Veliko mi je zadovoljstvo što Grad Bihać postaje mjesto značajnih kapitalnih investicija i opravdava epitet centra ove regije. Značajne su javne investicije koje kao Grad uskoro započinjemo, što samostalno, što uz pomoć viših nivoa vlasti, ali još značajnije je ovo što se dešava u privatnom sektoru – rekao je Sedić.

Kroz Biznis klub Grada Bihaća na početku godine sumirali su aktuelne investicije u privatnom sektoru na oko 170 miliona KM, izvještava BiznisInfo.ba.

– Ne umanjujući značaj ostalih, dvije najznačajnije među njima upravo ove dvije koje posjećujemo danas i one zavređuju posebnu pažnju, ne samo po svojoj vrijednosti, nego i po značaju za grad i po broju radnih mjesta koja će otvoriti – rekao je Sedić.

Naime, u naselju Klokot u toku je investicija njemačke firme “Mastel CNC” koja se bavi obradom aluminijuma, tačnije proizvodnjom aluminijumskih dijelova, koja će također uposliti veliki broj ljudi iz Bihaća i okolice.

– Prošle godine smo započeli sa izgradnjom poslovno-proizvodnog objekta na oko 6.500 metara kvadratnih i trenutno smo u završnoj fazi prve faze sa 3.500 metara kvadratnih, gdje ćemo ubrzo u pogon pustiti prvu fazu. Sama investicija prve faze sa mašinama i opremom iznosi oko 10 miliona KM. U prvoj fazi planiramo 100 zaposlenih, a kada završimo i drugu fazu izgradnje i opremanja objekta imat ćemo potrebu za još 130 ljudi. Od samog početka imali smo punu podršku i razumijevanje Gradske uprave na čelu sa gradonačelnikom i na tome smo zahvalni – rekao je Sandi Terzić, direktor Mastel CNC d.o.o.

Bišćani s najvećim nestrpljenjem iščekuju otvorenje retail parka “Bišće park” koje je planirano za proljeće 2024. godine. To mjesto zasigurno će postati mnogo više od klasičnog šopinga. Mnogobrojne firme i kooperanti koji su angažovani na izgradnji danonoćno rade kako bi se ispoštovali ugovoreni rokovi i ovaj centar otvorio u zakazanom terminu.

– Svi sa nestrpljenjem iščekujemo i zaista se radujemo što ćemo podijeliti radost sa sugrađanima, cijelom Krajinom, turistima i zaljubljenicima u naš divni grad na Uni. Pored atraktivnih brendova i bogatih sadržaja za posjetioce, Bišće Park će imati veliki značaj i za lokalnu zajednicu. Ovaj projekt donosi više od 300 novih radnih mjesta i privući će brojne turiste i posjetioce u Bihać i Krajinu. Ukupna vrijednost investicije je oko 20 miliona KM i donosi minimalno 300 radnih mjesta. Na 13.500 kvadrata  prodajnog prostora u 30 radnji imat ćemo odjeću, obuću, nakit, hranu i piće, hipermarket, igraonicu za djecu, te servisne sadržaje poput pošte, mjenjačnice, bankomata, punionica za elektro automobile, 350 parking mjesta itd. – rekao je Armin Prošić, direktor Capital investment d.o.o.