Dobre vijesti iz Italije - usporava se rast novozaraženih

italija

Italija je u utorak dobila nove dokaze da broj novozaraženih usporava zahvaljujući karanteni koju su počele primjenjivati i druge države. Zdravstveni radnici u Italiji istražuju sve podatke koji bi mogli pokazati da su dva tjedna zabrana i zatvaranja donijeli rezultate.

Najstrože mjere bi teoretski trebale isteći u srijedu navečer, no vlada će ih u nekom obliku zasigurno produžiti na još nekoliko tjedana ili mjeseci. Talijanskih 743 novih smrtnih slučajeva prekinuli su dvodnevni niz pada te brojke. U ponedjeljak je bilo 601 preminulih, a u subotu je pak zabilježen najveći broj umrlih u nekoj državi od početka pandemije - njih 793. No broj službeno potvrđenih novih zaraza u utorak je narastao samo za osam posto, jednako koliko i u ponedjeljak i najmanje otkad je Italija 21. veljače zabilježila prvi smrtni slučaj. „Mjere koje smo poduzeli prije dva tjedna počinju imati uticaja“, rekao je šef službe za civilnu zaštitu Angelo Borelli za dnevne novine La Repubblica, prije no što su objavljeni podaci za utorak, prenosi AFP.

Dodao je kako će podaci narednih dana pokazati usporava li doista rast broja novozaraženih. Pokaže li se to točnim, sporiji rast u Italiji pružio bi nadu usred globalne zdravstvene krize koja se produbljuje u drugim dijelovima Europe i u Sjedinjenim Državama. Znanstvenici vjeruju kako države poput Španjolske i Francuske prate talijanski scenarij, sa zakašnjenjem od nekoliko tjedana. Brojke u Sjedinjenim Državama također su slične onima u Italiji prije dvadesetak dana. -