Dodajte proteine svojoj svakodnevnoj ishrani

d

Hrana bogata proteinima pomaže očuvanju zdravlja i normalnoj izgradnji tkiva, a posebno mišića, i pomaže vam da ostanete koliko toliko u dobroj fizičkoj formi. 

Proteini su veoma važni u prehrani, štoviše, jedna su od osnovnih skupina namirnica koje trebamo jesti. U ljudskoj ishrani su najčešće životinjskog ili biljnog porijekla.

Preporučena dnevna doza proteina iznosi od 0.8 do 1.2 grama po kilogramu tjelesne mase. Međutim, taj je iznos veoma individualan i promjenjiv. Ovisi o:

  • tjelesnoj aktivnosti,
  • zdravstvenom stanju,
  • dobi,
  • spolu.

Piletina – proteini

Piletina je bijelo meso o kojem se najviše priča kad je riječ o proteinskim udjelima određene hrane, ujedno je i najveći izvor proteina u maloj količini, pileća psa od 100g sadrže čak do 30g proteina.

Tuna  – 170 grama sadrži 40 grama proteina.

Mlijeko – 250 ml sadrži 8 grama proteina.

Proteini se nalaze u svim namirnicama pa tako i u povrću. Neke vrste povrća imaju značajne udjele proteina, kao što su: krumpir, kukuruz, soja, brokula itd..

Osim povrća, mnoge voćke sadrže određeni udio proteina i mogu poslužiti kao hranjiv međuobrok, a tu pripadaju sljedeće voćke: jabuka, malina, kruška, breskva, ananas itd.

I neke sjemenske su bogate proteinima poput: badema, kikirikija, oraha, suncokretove sjemenke itd.

S obzirom na visoki udio proteina, šaka mješanih sjemenki i orašastih plodova može biti odličan hranjivi obrok