Dodatna geotehnička ispitivanja na Starom gradu Ostrožac

Danas je u Starom gradu Ostrožac obavljeno dodatno geotehničko ispitivanje s ciljem određivanja geomehaničkih karakteristika tla na kojem je izgrađena Sahat kula i utvrđivanja uzroka koji su doveli do njene nagnutosti, što je neophodno za planiranje mjera sanacije Sahat kule i zaustavljanja daljeg pomjeranja.

Ovo ispitivanje je dio aktivnosti projekta izrade glavnog i izvedbenog projekta hitnih mjera sanacije, zaštite i konzervacije na dvorcu Lotara Berksa u sastavu nacionalnog spomenika “Stari grad Ostrožac” koji zajednički provode Grad Cazin i JU Kulturni Centar. Nosilac ovih ispitivanja je Rudarsko-geološko-građevinski fakultet iz Tuzle, čiji su stručnjaci na čelu sa profesorom Adnanom Ibrahimovićem danas boravili u Starom gradu kojom prilikom su izvršili uvid u stanje Sahat kule i karakteristike terena s vanjske strane bedema.

Pored toga obavljena su i potrebna mjerenja koja će, zajedno sa rezultatima geotehničkog ispitivanja, poslužiti za izradu odgovarajućeg elaborata i davanje stručnog mišljenja sa preporukama za sanaciju Sahat kule.

123

as