Dodik bi da poruči visokom predstavniku: "Christian Schmidt neće pisati istoriju djeci u Republici Srpskoj"

.
"Ako je istorija učiteljica života, red bi bio da je Schmidt izučio istoriju od prije 80 godina, da bi shvatio ovu od prije 27. A i kad je shvati, da to zadrži za sebe", kazao je Dodik.

"Christian Schmidt neće pisati istoriju djeci u Republici Srpskoj, niti će naša djeca učiti bilo šta što nije prošlo provjeru naših prosvjetnih organa." poručio je Milorad Dodik visokom predstavniku međunarodne zajednice reagirajući na Schmidtovu najavu angažmana po pitanju udžbenika historije u BiH.

“Posljednji put kada su Nijemci ispisivali istoriju na Balkanu, koja se direktno ticala i Srba, poginulo je preko milion Srba. Stoga ne bih preporučio Schmidtu da se igra istorijom u BiH.

Ako je istorija učiteljica života, red bi bio da je Schmidt izučio istoriju od prije 80 godina, da bi shvatio ovu od prije 27. A i kad je shvati, da to zadrži za sebe!” kazao je Dodik.

Schmidt je, podsjetimo, kazao da mu je problematično to što srpska djeca u Republici Srpskoj, ali i djeca različitih nacionalnosti, imaju različite programe iz historije.

“Ja dolazim iz Njemačke, i znam da je to neophodno, i zbog toga ću u narednom periodu da se jače angažiram”, rekao je visoki predstavnik.

 

Foto:Arhiv