Dodik: BiH je zaglavljena, ali postoji ideja da je postavimo na novi put ka EU

23232323
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon sastanka s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom je poručio da BiH treba novu evropsku perspektivu i da upravo Michel nudi takvu strategiju.

"BiH je zaglavljena i neuspješna, a danas nakon sastanka mogu reći nekoliko tema koje bi mogle deblokirati taj put i postaviti BiH na novi put ka EU. Saglasni smo da je ključno sačuvati mir i stabilnost. I tu nema nikakvu alternativnu. Mir po svaku cijenu očuvati, pokušati osigurati sigurnost snabdijevanja i lance snabdijdavanja da ljudi budu sigurni u vremenima koja dolaze. Ali primjećujemo da ukupna globalna situacija daje i nove šanse za nova rješenja. Neke zemlje koje su bile daleko od BiH na evropskom putu ovih dana apliciraju na članstvo i vrijeme je da redefinišemo neke stavove", rekao je Dodik.

Dodik je izjavio da je Evropska komisija bila nekorektna prema BiH tražeći ispunjavanje nekih nemogućih uslova u Mišljenju o 14 prioriteta.

"Danas sam Michelu predložio, a misim da se i Džaferović slaže, da napravimo selekciju 14 prioriteta i da završimo 5-6 koje već imamo dogovorene kako bi znali da BiH može preferirati i dobiti kandidatski status. To bi bila nova dinamika koja bi govorila o novim očekivanjima i novoj nadi za EU. Nije nepoznato da entuzijazam i na domaćem planu za EU opada. Kretanje prema EU se treba riješavati konsenzusom i modelirati neke stvari", dodao je.

Dodik je kazao da 14 preporuka Evropske komisije ponovo treba staviti na stol i riješiti neke stvari jedinstveno. Ako to ne može treba tražiti druge modalitete.

Ponovio je da podržava EUFOR u broju vojnika kojem je sada ili većem, ako je opravdano, a dotakao se i izbora.

"Izbore treba provesti. Predlažem da Republika Srpska kao pozajmicu da 12,6 miliona KM CIK-u, a kada se osiguraju pare da BiH vrati RS-u taj novac i time završimu tu trakavicu. Ako to nije prihvatljivo, neka to uradi Federacija BiH. Mi ćemo biti saglasni i da se na taj način riješi. Neka CIK radi svoj posao i pripremi izbore za 2. oktobar, jer ja sam protiv odgađanja izbora", naglasio je Dodik.

Što se tiče rata u Ukrajini, Dodik je kazao da mu je žao što se to dešava "jer su Ukrajinci i Rusi naši prijatelji".

"Tužni smo što to gledamo i očekujemo da se taj rat što prije završi. Nama je problem uvođenje sankcija i pridruživanje sankcijama. BiH treba ostati neutralna. Mislim da danas možemo reći da Michel donosi nove perspektive i vrijednosti BiH. Ja prihvatam i novi geostrateški koncept i pozdravljam ga", rekao je Dodik koji nije krio zadovoljstvo konceptom koji donosi Michel.