Dodik: Bila je histerija oko zastave, a šta sad bošnjački političari rade

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas Srni da ustavna i zakonska obaveza Predsjedništva BiH u vezi sa imenovanjem predsjedavajućeg Vijeća ministara neće moći biti ispoštovane jer predstavnici bošnjačkih političkih partija imaju svoje kalkulacije koje nisu u interesu ostala dva naroda niti u interesu Republike Srpske.

Dodik je rekao da bošnjački političari ignorišu i Ustav i zakon i preporuke s najviših evropskih adresa o neophodnosti što bržeg formiranja vlasti.

“Prije samo mjesec dana u Federaciji BiH bila je histerija u vezi sa neophodnošću poštovanja Zakona o zastavi koji ja, uzgred budi rečeno, nisam bio prekršio. Pitam se šta se desilo u međuvremenu, pa da zakonoljupci zaćute, odnosno učine sve da Savjet ministara ne bude formiran, iako je formiran kolegijum Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH”, naglasio je Dodik.

On je upitao da li neko želi da produži političku upotrebnu vrijednost ministara iz Saveza za promjene za realizaciju ciljeva na koje SNSD nikada ne bi pristao ili je u pitanju unutarbošnjački politički obračun, ili i jedno i drugo.

“Jasno je po ko zna koji put da su zajedničke institucije talac neriješenih odnosa u FBiH”, rekao je Dodik.

Upitan da prokomentariše kriterijume za uspostavljanje vlasti na nivou BiH koje su predstavili Socijaldemokratska partija BiH, Naša stranka i Demokratski front, Dodik je rekao da ima utisak da je ta platforma koncipirana na način da dogovor ne bude postignut.

“Koliko sam uspio da vidim, ta platforma liči na skup stranačkih želja kojih smo se nagledati posljednjih godina”, istakao je Dodik.