Dodik: Bošnjaci mogu da sanjaju šta hoće, priželjkujem da RS bude samostalna

.
Za razliku od FBiH situacija u Republici Srpskoj je stabilna, poručio je Dodik

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik očekuje da će SAD i Evropa zajednički izvršiti dodatni pritisak u BiH, ali da nijedna odluka neće moći da bude donesena bez lokalnih struktura i legitimnih predstavnika naroda, javlja Srna.

 

- Bošnjaci mogu da sanjaju šta hoće i to nije zabranjeno. Međutim, priželjkujem da Republika Srpska bude samostalna što je veoma realno. Vjerujem u realnost koja se zove Republika Srpska, a ne vjerujem u imaginaciju zvanu BiH - rekao je Dodik.

 

On je za televiziju "MIS" iz Sidneja rekao da se često mogu čuti ljudi iz SAD koji kažu kako u BiH nije završen posao, a da su granice definitivne.

 

- Kako možete reći da posao nije završen, a da su granice definitivne? Šta je onda završeno? Želite da nas natjerate u geto u kome će Sarajevo odlučivati o svemu na štetu Srba. E, to nije moguće - poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

 

Republika Srpska je samoodrživa

Prema njegovom mišljenju, politička situacija u BiH je pogoršana, jer Federacija BiH ni nakon općih izbora 2018. godine nije uspjela da formira novu vladu.

 

- Za razliku od FBiH situacija u Republici Srpskoj je stabilna. Republika Srpska sve radi u skladu sa demokratskim kapacitetima što je ozbiljno počelo da smeta. Republika Srpska je jedina samodrživa u BiH i da se stranci sklone, BiH bi propala za 24 sata – smatra Dodik.

 

Vučić ima senzibilitet prema Srpskoj

On je istakao da Republika Srpska nema namjeru da pokreće bilo kakve oružane aktivnosti, ali ima namjeru da obezbijedi odbrambene potencijale.

 

- Ne osjećam se sigurno u Sarajevu, niti me privlači da idem u ovaj grad. Jedini razlog zašto idem jeste što imam obavezu prema narodu koji predstavljam - rekao je Dodik.

 

Kada je riječ o saradnji Republike Srpske sa Srbijom, Dodik je ponovio da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ima izražen senzibilitet prema Srpskoj.

 

- Vučić je onaj koji je operativno najprisutniji u Srpskoj i nije oklijevao da pomogne. Vjerujem i dalje u podršku Srbije, iako takozvani drugosrbijanci sve napadaju. Međutim, ono što danas imamo od Srbije je značajno i za naš osjećaj da je prisutna ovdje - rekao je Dodik.

Izvor: