Dodik danas s Vučićem u Beogradu

Iz kabineta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića za danas je najavljen susret sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH, Miloradom Dodikom.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastat će se u Beogradu sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, najavljeno je iz Službe za saradnju sa medijima predsjednika Srbije, prenosi N1.

Sastanak u zgradi Generalnog sekretarijata predsjednika Srbije najavljen je za 13 sati. Predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović informirali su jučer u Briselu čelnike Evropske unije o političkoj situaciji u BiH i procesu konstituiranja vlasti na svim nivoima.

Njih trojica u okviru prve zajedničke zvanične posjete Briselu razgovarali su s komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom, predsjednikom Evropske komisije Jean Claudeom Junckerom i predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom.

Kako su članovi državnog Predsjedništva kazali, prva posjeta Briselu potvrđuje nastojanje da evropski put bude u središtu djelovanja u budućem periodu, a cilj je posvetiti se ispunjavanju obaveza kako bi BiH u ovoj godini dobila kandidatski status.

Predsjednik Juncker i komesar Hahn pozvali su na rješavanje aktuelnih pitanja u BiH poput okončanja procesa formiranja vlasti na svim nivoima, te dostavljanje odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije.