Dodik: Džaferović i Komšić su odbili legitimno predstavljanje

.
Dodik je ponovio da je zaključak ovog skupa u Sloveniji da BiH najkasnije do kraja ove godine potrebno dati status kandidata za članstvo u EU

 

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je zaključcima, koji su usvojeni na sastanku lidera Brdo-Brijuni procesa, navedeno da zemlje regiona u jednom paketu treba da postanu punopravne članice EU, kao i da im se omogući vizna liberalizacija.

Dodik je ponovio da je zaključak ovog skupa u Sloveniji da BiH najkasnije do kraja ove godine potrebno dati status kandidata za članstvo u EU.

Vizna liberalizacija

– Više zaključaka je usvojeno na sastanku. U zaključcima piše da Brisel treba da posmatra zapadni Balkan kao jedinstvenu geostratešku zonu i da zemlje regiona u jednom paketu treba da postanu punopravne članice – rekao je Dodik novinarima na Brdu kod Kranja.

On je istakao da je zaključeno i da se zemljama zapadnog Balkana omogući vizna liberalizacija i da se nastavi sa dijalogom o svim otvorenim pitanjima.

"Sa EU treba da se radi"

– Govorio sam da EU ima mnogo izazova i nije više primamljiva kao prije 10, 15 godina. Sa EU treba da se radi, ali ona mora da omekša i ohrabri zemlje zapadnog Balkana, a ne da nam nameće rješenja – rekao je Dodik.

Dodik je, u izjavi za RTRS nakon sastanka, rekao da "druga dva člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić nisu prihvatili formulaciju u kojoj se govori o važnosti legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda na svim nivoima vlasti u BiH, odnosno da nisu pristali na formulaciju u kojoj se govori o BiH s dva entiteta i tri konstitutivna naroda".