Dodik: Griješe oni koji misle da će Biden srediti stanje u BiH

.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da u Sarajevu griješe oni koji misle da će se poslije dolaska nove administracije u Washingtonu američki predsjednik Joe Biden "parkirati u BiH" šest mjeseci i dovesti svoje marince i bankare da sređuju stanje.

Dodik je za Sputnik rekao da su međunarodno-političke okolnosti loše za Srbe i da postoje ozbiljne najave međunarodnog intervencionizma povodom pobjede Bidena, te dodaje da su se svi koji su u vrijeme Donalda Trumpa morali čekati, odjednom "razgoropadili".

 

Prema njegovim riječima, prije će se Republika Srpska odvojiti u teritorijalnom i političkom smislu, nego što će BiH postati ono što hoće oni koji sada prizivaju Bidena.

 

"Kad slušate tu priču ispada da će Biden doći ovdje, parkirati se u BiH najmanje šest meseci, dovesti sve svoje marince, intelektualce, bankare i šest mjeseci sređivati stanje. Naravno da se to neće desiti, ali predstava se pravi. Mi smo svoje stavove rekli. Nemamo zadnje namjere, imamo isključivo namjere vezane za naš status", rekao je Dodik.

 

Na pitanje hoće li se u predstojećem periodu za BiH pitati, prije svega, Amerikanci ili će odgovornost podijeliti sa EU, Dodik napominje da je Dejtonski sporazum barem zvanična američka politika.

 

"Amerikanci su na sumnjiv i pomalo pokvaren način rušili Dejton, a krivili nas koji smo branili slovo Dejtona. Vjerujem da će Amerikanci da nastave ono što su i do sada radili, a to je široka priča o tome da Dejton treba da se prilagodi, da se mijenja mimo Ustava", smatra Dodik.

 

Dodik ocjenjuje da će Amerikanci pokušati da objedine Evropljane da kroz platformu koja se zove EU, u BiH "poture" navodno neke reforme koje se u suštini tiču organizacije same države.

 

"I da onda, ako to odbijemo, kažu da smi mi protiv evropskih integracija. Od 14 mišljenja koje nam je Evrpska komisija dostavila kao preduslov za ispunjavanje uslova za kandidatski status tri su nesprovodiva", kaže Dodik.

 

Jedan od njih je, dodaje on, da entiteti pristanu da prenesu nadležnost za pitanja od evropskog značaja da odlučuju organi BiH ako se entiteti nešto ne dogovore.

 

"To neće moći da prođe, makar nikad ne bili u EU, ili barem dok je mene ovdje. To bi bila sahrana srpske nacionalne ideje. Nakon toga ne bi prošlo ni 10 do 15 godina, a Republika Srpska bi se raselila i nestala", kaže Dodik.

 

Uz to, navodi Dodik, Biden i Amerika nisu ono što su bili prije 25 do 30 godina kad su bili jedini policajac na ovom svijetu.

 

"Ta njihova priča o nezavršenom poslu je logična. Čak je i Biden govorio da želi da se vrati ovdje da završi nezavršeni posao, ali samo onaj posao koji on misli da treba. Ako je posao nezavršen, onda ni granice na ovim prostorima ne mogu da budu svetinja. Valjda se moramo pitati i mi koji ovde živimo", istakao je Dodik.

 

On je naveo da Republika Srpska nije protiv toga da učestvuje u dijalogu.

 

"Niko nije glup da ne misli da Amerika nije i dalje moćna i jaka i da i dalje može da udari narode, pogotovu male. Mi ne treba da se podbacujemo pod taj njihov bič, ali ako dođemo u poziciju da je bezizlazno, onda ćemo i to učiniti", kaže Dodik.