Dodik i Čović dogovorili postizbornu koaliciju

Zbog toga što nije izmijenjen Izborni zakon, HDZ BiH traži partnere prije izbora kako bi ostvario sigurnu pobjedu, rekao je Čović.

Čelnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Hrvatske demokratske zajednice BiH, Milorad Dodik i Dragan Čović najavili su koaliciju te dvije stranke nakon predstojećih parlamentarnih izbora u Bosni i Hercegovini, raspisanih za 7. listopada, prenosi Fena.

Njih su dvojica takvu potvrdu dali nakon sastanka u Mostaru, rekavši kako na izborima očekuju "veliku pobjedu dvije stranke".

Čović je potvrdio da je s Dodikom razgovarao o formiranju vlasti na razini države poslije izbora.

Zbog toga što nije izmijenjen Izborni zakon BiH, rekao je Čović, HDZ BiH sada traži partnere prije izbora kako bi u listopadu ostvario sigurnu pobjedu.

"Izborni zakon se nije izmijenio i što se tiče HDZ-a BiH i partnera koji će biti s nama u vlasti moramo se dalje organizirati da apsolutno dobijemo izbore i da onda u miru čekamo implementaciju izbornog rezultata i uspostavu vlasti bez ikakve krize na razini BiH", naglasio je Čović.

Dodik je rekao da SNSD sa svojim partnerima "očekuje najveću pobjedu do sada".

 

Dodik: Erdogan se previše miješa

I njemu je žao, kako prenosi agencija Beta, što nije došlo do izmjena Izbornog zakona te apsolutno podržava princip da jedan narod ne bira drugom predstavnike.

"BiH može da bude stabilna ukoliko je tako, a ukoliko je drugačije, onda to unosi nove kalkulacije, spekulacije i nemire i može značajno da usložni međunacionalne odnose. Zato bi bilo fer i korektno da ojačamo taj princip da svako bira svoje predstavnike", rekao je Dodik.

HDZ BiH zastupa princip da hrvatski član Predsjedništva BiH ne treba da bude izabran većinskim glasovima Bošnjaka kao ranije, kada je izabran Željko Komšić, ukazuje Beta.

Upitani o dolasku turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u Sarajevu, čiji je posjet najavljen za 20. svibnja, Dodik je kazao da je Erdogan "veliki državnik, ali se previše miješa u unutrašnja pitanja u BiH", dok Čović nije htio komentirati taj događaj.