Dodik i Vučić kod Irineja: Kako riješiti pitanje Kosova

Dodik je rekao da je sastanak bila prilika da se najotvorenije razgovara o svim pitanjima i da je dobro i korisno da se na ovom nivou vodi dijalog i razgovor i da se utvrde zajednički stavovi bez kojih ne može da se riješi nijedno važno pitanje

Sjednica Sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC) održana je danas u Beogradu. Zasjedanju je na poziv patrijarha Irineja, prisustvovao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je rekao da je sastanak bila prilika da se najotvorenije razgovara o svim pitanjima i da je dobro i korisno da se na ovom nivou vodi dijalog i razgovor i da se utvrde zajednički stavovi bez kojih ne može da se riješi nijedno važno pitanje.

Meni je bilo lakše nego Vučiću. Važno je da smo na kraju došli do nekog saglasja i da je važno da se održi dijalog, koji ne treba da se vodi u javnosti, nego putem otvorene diskusije u ovom formatu. Zahvalan sam svima. Razgovaralo s o svim pitanjima državne i nacionalne politike. Nije bilo skrivenih tema. Ovo je bio ozbiljan razgovor. Bez zajedničkih faktora, svih Srba, ne može riješiti jedno važno pitanje, poput Kosova. Ova eparhija djeluje na području tri države, BiH, Hrvatske i Crne Gore a možda i RS, ako smatramo RS kao državu. To je čevrta – rekao je Dodik.

Vučić je poručio da će nastaviti da se bori kako bi se izvuklo maksimalno za srpski narod na Kosovu, ali da neće pristajati na bilo kakve ucjene i zahvalio patrijarhu, episkopima i Dodiku.

Složili smo se da treba da poštujemo različitosti ali i o našim međusobnim odnosima. Govorili smo i o odnosima s Republikom Srpskom. Govorili smo i o tome da svakoga dana gubimo mnogo ljudi u Srbiji i da su to stvari o kojima moramo da radimo. Čini mi se da smo u diskusiji sa nekim episkopima stvorili odnos. Govorio sam iskreno, otvoreno, i upozoravjaći, a neke vladike su primjetile da nismo bili u saglasju. Ne bi volio da nam se dešava kao što je bilo u prošlosti – rekao je Vučić.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je da su na današnjem sastanku u Patrijaršiji u Beogradu konstatirali da je veoma neizvjesno kako će se riješiti pitanje i naći rješenje za Kosovo, ali da neće posustati u odbrani.

Borit ćemo se, nećemo posustati u odbrani, koliko ćemo uspjeti vidjet ćemo – rekao je patrijarh srpski, prenosi Fokus.ba.