Dodik između redova prijeti Trojci? Važno mu je da budu na njegovoj strani u narednim danima

.
Predsjednik SNSD-a i Republike Srpske Milorad Dodik je sinoć objavio poruku partnerima na državnoj vlasti i visokom predstavniku Christianu Schmidtu povodom onoga što treba uslijediti u narednim danima, a to su tehničke izmjene Izbornog zakona BiH.

U objavi na društvenoj mreži X, Dodik je počeo prijetnjom Trojci da bi zatim nastavio o Schmidtu i RS-u. Iz te, čini se, "užurbane" objave se jasno mogu iščitati poruke koje Dodik šalje u javnost.

"U narednim danima sarajevske stranke, koje su progurali Amerikanci da naprave vlast u Federaciji, imat će priliku da pokažu da li ostaju pri svojoj rušilačkoj politici koja čini da BiH ima sve manje svaki dan ili su za rješenja koja su koncipirana na Ustavu BiH", napisao je Dodik.

S obzirom na to da se već u sljedećem pasusu osvrće na Schmidta s tvrdnjom da on ne može donositi odluke u RS-u, očigledno je da se u prvom pasusu krije poruka Trojki da bi trebali nastupiti zajednički kao koalicija sa stavom da Schmidt ne treba donositi odluku o tome.

Dodik im na neki način i prijeti kazavši da će u narednim danima imati priliku da pokažu jesu li za opstanak BiH, što aludira na to da će nastati problem ukoliko se ne usaglase oko ovog pitanja te cijela poruka ima "prijeteću osvetničku atmosferu". Nije jasno ukazao na to šta će se desiti ukoliko ne podrže "rješenja koncipirana na Ustavu", nego ih drži u neizvjesnosti o tome kakve bi posljedice njihove šutnje mogle biti.

Osim toga, provocira ih riječima da su ih Amerikanci ugurali u vlast ukazujući na njihov modus operandi, a što je šutnja i podrška strancima da uređuju zakone i vlast u BiH.

U nastavku je Dodik poslao poruku i Schmidtu, odnosno strancima u BiH, da niko u RS-u neće donositi odluke, osim vlasti RS-a, što ukazuje na to da prethodnom najavom entitetskog izbornog zakona očigledno nije uspio uplašiti nikoga niti natjerati Schmidta da odustane od nametanja važnog unapređenja izbornog procesa.

"Ponovili smo to bezbroj puta, koliko god se oni pravili ludi da je naš odgovor na sve njihove aktivnosti kojima žele da umanje vidljivost Srpske jasan. Republika Srpska ima kapacitet da se odbrani od nasilja stranaca i neka niko ne sumnja da će to i uraditi. Oni koji se uzdaju u Schmidta, samo mogu da sanjaju da će se on u Republici Srpskoj ikada pitati.

Krajem prošle godine je Schmidt ogranizovao izjave za medije samo kako bi najavio donošenje tehničkih izmjena Izbornog zakona prilikom čega je dao rok bh. političarima da to sami urade. S obzirom na to da nije doneseno rješenje u domovima Parlamentarne skupštine BiH, sada je na redu Christian Schmidt za kojeg svi očekuju da će ispuniti obećanje. Upravo je to ono što brine Dodika.

Nakon što je Schmidt najavio nametanje tehničkih rješenja u izborni proces, Dodik je reagovao prilično burno, a ni lider HDZ-a Dragan Čović nije bio oduševljen idejom. Stoga je Trojka jedina kojoj odgovara takav scenarij, a Dodik pokušava izvršiti pritisak na njih kako bi se pobunili zajedno s HDZ-om i SNSD-om i spriječili Schmidta u nametanju.

Za visokog predstavnika povlačenje u ovom trenutku, nakon što je najavio nametanje, ne može biti opcija, pogotovo jer bi time pokazao da ga je moguće zastrašiti prijetnjama.

 

Objavu pogledajte KLIKOM OVDJE

 

Foto : A. L./Klix