Dodik: Ja ne razbijam nego spašavam BiH

.
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik istakao je da on ne razbija, nego “spašava ustavnu BiH”.

Dodik je rekao da će entitet Republika Srpska “zakonom suspendovati 140 nametnutih rješenja” i to u roku od dva, tri ili četiri mjeseca da ne bi nastale pravne praznine, dok Republika Srpska ne osigura potrebnu legislativu.

 

On je naglasio da bi u državi svima život bio bolji da Republici Srpskoj nisu otimana prava.

– Pravili su eksperiment, iluziju, zato smo tu gdje jesmo, zaglavljeni – naveo je Dodik.

 

Prema njegovim riječima, da je postojao čist račun, iskren razgovor, bavili bi se životom, radili konkretne poslove i svima bi bilo bolje, pa i “onima koji podmeću providnu bajku” da do boljeg života vodi funkcionalna Bosna i Hercegovina.

 

U intervjuu za beogradsku Politiku Milorad Dodik je rekao da se iz BiH već 30 godina šalje jedino poruka nestabilnosti, umjesto da se svi drže Ustava i da svako radi u skladu sa svojim ingerencijama.

Povodom izvještaja visokog predstavnika Christiana Schmidta pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine je rekao da je to još jedan apsurd u kojem izvještaj podnesi “neizabrani diplomata”.

 

– To govori da je svijet u neredu. Mi nećemo srediti svijet, možemo samo da izvlačimo zaključke i da se sagnemo ispod radara, ali da ne dozvolimo da pored nas prođu prilike i da nas zaplaše na osnovu slave stečene na ranijoj strogoći – rekao je Dodik.