Dodik: Jasna pozicija Srbije prema BiH

"Možete vidjeti na mom licu da sam zadovoljan", kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Nisu formirani organi vlasti i to spriječava BiH da pošalje dobru poruku za ovo investiranje, a RS zbog toga permanentno trpi štetu. RS je fomirala vlast prije Nove godine, usvojila budžet i sve dokumente. RS ima uravnotežen budžet i javne finansije".

"Ljudima u BiH mora biti jasno da je Srbija najvažniji faktor stabilnosti i bezbjednosti i razvoja u regionu. Srbija ima dobre namjere, sve one projekte koji se ponude iz FBiH, Srbija je spremna ponuditi podršku i na prostoru FBiH. Pozvao sam uime Predsjedništva gospodina Vučića, u terminu u kojem se dogovorimo, posjeti BiH i tamo nastavimo razgovore o mogućim projektima", istakao je Dodik za N1.

Poručio je da je danas jasna pozicija Srbije prema BiH.

"Veoma je važno da se okupe svi važni faktori oko projekta i ojačaju pregovaračku poziciju gospodina Vučića po ovog pitanja, kada je riječ o Kosovu. Moje nije da držim lekciju bilo kome, ali vjerujem u energiju koju vidim kod pregovarača iz Srbije i brigu koju se pokazali u detaljima po tom pitanju. Danas je pozicija Srbije prema BiH nama jasna i to je dovoljan okvir za uspješno djelovanje, a to je poštivanje Dejtonskog sporazuma".

"Želim da predsjednika Vučića obavijestim da mi sa zebnjom prihvatamo priču vezano za integraciju Albanije i navodno Kosova. Svi razgovori u Briselu su išli u tom pravcu, da se utjecaj situacije sa Kosovom ne prenese na BiH. Rekao sam da je to nemoguće i javnost to percepira na način koji je veoma jasan. Naprosto, RS se smatra da u BiH nema vidljive koristi. Mi smo tu da živimo neke idealizme koji su nama sa strane nametnuti. Najbolji okvir za ra razvoj multietničkih odnosa odnosa bila je Jugoslavija. Ta Jugoslavija je otišla i srušena je. Danas sa podjelama koje su vidljivije mi pokušavamo da izgradimo zemlju u kojoj nema kohezionih elemenata. To sam pokušao i da objasnim i u EU, da BiH ima cilj da ide u EU, ali da se ne može posmatrati BiH samo na realizaciji i podršci individualnih prava, a da kolektivna ostanu u historiji", kazao je Dodik.