Dodik: Jedan od zvaničnika iz EU pitao je možemo li se mi u BiH u miru razići

Dodik
Unitarna država nije naša država, sve je puka laž i blefiranje, rekao je Dodik

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS da ga je jedne prilike jedan od zvaničnika iz Evropske unije pitao da li se u BiH narodi mogu dogovoriti da se raziđu u miru.

Rekao je da želi da Srbi potenciraju razgovor s Bošnjacima, a ne stranci.

- Unitarna država nije naša država, sve je puka laž i blefiranje - naveo je Dodik.

Naveo je da se ne boji sankcija, ali da želi podršku NSRS.

- Ne želim ništa loše Bošnjacima. Ali 26 godina nam govore da smo genocidan narod. Preložit ću akt o referendumu o statusu RS, kad budete spremni da me pratite - rekao je Dodik.

On je naglasio da je za imenovanje visokog predstavnika neophodna saglasnost svih pet strana-potpisnica.- U slučaju imenovanja prvog visokog predstavnika, Karla Bilta, obavljene su konsultacije sa vlastima u BiH, nakon čega je imenovanje potvrdio Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija. Već prilikom imenovanja narednog visokog predstavnika, Karlosa Vestendorpa, 'imenovanje' je izvršio Upravni odbor Savjeta za implementaciju mira zaključcima konferencije iz Sintre, koje je potom potvrdio Savjet bezbjednosti UN. I nakon toga, nizale su se brojne nepravilnosti, pa je Upravni odbor Savjeta za implementaciju mira izvršio imenovanje kandidata nominovanog od EU koja nije strana Aneksa 10 i nema nikakvu nadležnost u ovom postupku - pojasnio je Dodik.