Dodik krenuo putem Čovića: Kandidatski status ili umire dogovor iz Brisela

dodik

BiH treba dobiti kandidatski status ili nema ništa od dogovora iz Brisela

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i član Predsjedništva BiH koji je 12. juna bio saglasan sa ponuđenim dokumentom na sastanku koji je održan u Briselu u prisustvu predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela i komesara za sigurnosnu i vanjsku politiku EU Josepa Borrella, izgleda da je promijenio mišljenje. On je uoči zasjedanja Evropskog vijeća i samita lidera EU i Zapadnog Balkana 23. i 24. juna u Briselu postavio uslove da BiH treba dobiti kandidatski status ili nema ništa od dogovora iz Brisela. 

On se oglasio na Twitteru navodeći da je sastanak u Briselu bio motivisan željom Charlesa Michela da ponudi Evropskom vijeću određeni dogovor za političare iz BiH.

"I dalje stojim iza toga. Ako dobijemo kandidatski status, sve što je tamo dogovoreno treba da bude ispunjeno. Ako nema kandidatskog statusa za BiH, umire i dogovor u Briselu", naveo je Dodik. 

Podsjećamo, na tom sastanku učešće je odbio Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH koji nije želio sjediti sa Željkom Komšićem i time ga "legitimizirati" nekoliko mjeseci pred izbore. Čović je naknadno postavio svoje uslove i određene dopune dokumenta na koje nije dobio odgovor. Barem na onaj zvanični. S obzirom da je počeo vršiti pritisak i prijetiti eskalacijom u BiH jasno je da njegove naknadne uvjete niko nije prihvatio. 

S obzirom da je opozicija iz RS-a odbila ovaj dokument i to PDP i DNS te SDS koji se nije ni odazvao sastanku, a koji su kritikovali Dodika moguće je da predsjednik SNSD-a pravi određenu odstupnicu od ovog dogovora. 

Saglasnost s dokumentom su potvrdili predsjednici SDA, DF, NIP-a, SDP BiH, NB, PDA, Naše stranke, NES-a, US-a, SP-a kao i sva tri člana Predsjedništva BiH.