Dodik na susretu s kineskim ambasadorom: BiH nema svoju imovinu

dodik
Član Predsjedništva Bosne i Herceogvine iz reda srpskog naroda i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik susreo se s kineskim ambasadorom Jijem Pingom. Tema razgovora je bila i odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu RS, saopćeno je iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Kako je navedeno, Dodik je informisao ambasadora o novonastaloj situaciji nakon Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine naglasivši da je ta odluka bez pravnog i ustavnog osnova uperena protiv RS i njenih interesa.

"Tim potezom oni su bespravno zašli u imovinu RS i donijeli odluku da se zemljište prenese na nivo Bosne i Hercegovine, iako u Ustavu jasno piše da Bosna i Hercegovina nema imovinu i da ona pripada entitetima. Zbog toga nećemo prihvatiti tu odluku i nećemo učestvovati u odlučivanju u zajedničkim organima dok se ta odluka Ustavnog suda ne poništi“, dodao je Dodik podcrtavši da se, kako je saopćeno, u Bosni i Hercegovini godinama krši međunarodno pravo.

 

Ambasador Kine Ji Ping je naveo da ne pozdravlja miješanje u unutrašnje poslove drugih zemalja i izrazio nadu da će se i unutar Bosne i Hercegovine naći rješenje koje uvažava pravo i Ustav.

Ambasador Kine je zahvalio članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine koji je, kako je navedeno, među prvima uputio pismo podrške kineskom predsjedniku Xiju Jinpingu i kineskom narodu u borbi za saniranje epidemije koronavirusa koji je zahvatio ovu zemlju.

Dodik i kineski ambasador razgovarali su i o unapređenju saradnje Bosne i Hercegovine i Kine na svim nivoima, saopćeno je iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.