Dodik ne odustaje i prkosi Schmidtu: Mi ćemo Zakon o imovini RS-a provoditi

.
Vladajuća koalicija u Republici Srpskoj je održala press konferenciju na kojoj su govorili o izborima i drugim aktuelnim temama u Bosni i Hercegovini. Lider SNSD-a Milorad Dodik je kazao da će koalicija, ali da treba i narod "pažljivo pratiti kako se ko ponaša u ovom vremenu".

On je na početku prokomentarisao još jednom britanske sankcije koje su uvedene njemu i predsjednici RS-a Željki Cvijanović, te brojne negativne stavove međunarodne zajednice o njegovoj politici koju nazivaju separatističkom i proruskom.

 

"Očigledno je enormno miješanje drugih stranih država u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine. Stranci su se ovdje bez razloga dugo zadržali i apsolutno su pretjerali u mnogo čemu", rekao je Dodik.

 

Zatim se osvrnuo na izbornu atmosferu.

 

"Drago mi je da je koalicija ostala jedinstvena u nastojanju da kreiramo najbolji pristup izborima. Mi očekujemo da će CIK pokušati sa raznim malverzacijama kako bi te izbore dovela u poziciju apsolutnog haosa. Ostaje samo da vidimo kako će se to dešavati, ali se mi ovdje pripremamo ko u stara jugoslovenska vremena, kao da su sutra izbori", kazao je Dodik.

 

Dodao je da predstojeći izbori nisu samo politička borba, nego i egzistencijalna s obzirom na atmosferu u kojoj živimo te je poslao pomalo nejasnu poruku narodu.

 

"Mi ćemo u koaliciju uvesti vanredno stanje što se tiče našeg angažovanja, ali pozivamo narod da veoma pažljivo prati kako se ko ponaša i u ovom vremenu. Mi smo uvjereni da ova koalicija može biti garant sigurne budućnosti ove republike. Ovo nije politička borba, nego egzistencijalna sa onima koji su s druge strane", riječi su Dodika.

 

Komentarisao je Odluku visokog predstavnika da suspenduje Zakon o nepokretnoj imovini RS-a, a čime je zabranjena zloupotreba državne imovine i uknjižavanje iste na entitet.

"Zakon će se sprovoditi onako kako i piše u njemu, republički organi tu imaju svoje obaveze. Nijednu njegovu (Christian Schmidt) odluku nećemo objaviti u službenom glasniku što znači da neće biti primjenjiva u RS-u", poručio je.

 

Na kraju je kazao kako je sa Vučićem razgovarao prije njegovog sastanka sa Schmidtom i da mu je prenio stav RS-a, te ističe da ga je nakon sastanka Vučić pozvao i kazao da se suprotstavio nametanju rješenja.

 

Uskoro se može očekivati i sastanak Milorada Dodika i Aleksandra Vučića.