Dodik: Nikome ništa ne dugujem, budućnost pripada odnosima koje smo izgradili Čović i ja

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je kako je Republici Srpskoj u interesu da rješava otvorene probleme s Hrvatskom, a ne da tema razgovora bude Pelješki most, koji je na hrvatskoj teritoriji.

Pelješki most 

U intervjuu za "Večernji list" on je kazao kako se treba usmjeriti na "rješavanje postojećih problema" poput granice kod Kostajnice, izgradnje mosta u Bosanskoj Gradišci, odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj Gori. 

- Pelješki most za mene je isključivo unutrašnje pitanje Hrvatske - rekao je Dodik. 

On je napomenuo da se tu ne radi ni o kakvom dugu predsjedniku HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Draganu Čoviću, odnosno da niko nikome ne duguje, te da upravo zbog toga veoma dobro sarađuju o političkim pitanjima, istakavši kako taj odnos nikada nije bio protiv interesa Bošnjaka. 

- Mi branimo pravo Hrvatske da na vlastitoj teritoriji uređuje odnose kako hoće. Isto to tražimo i za sebe. To je isto kao da se neko nama miješa da u Banjoj Luci gradimo vodovod - rekao je Dodik.

On smatra kako su u ovom trenutku Srbi i Hrvati riješili svoja pitanja "u pogledu odnosa država".

- Hrvatska je država hrvatskog naroda, a Srbija srpskog naroda. RS doživljavam kao državu našeg naroda ovdje, svjestan istovremeno političke uloge i značaja hrvatskog naroda u BiH. U okviru toga mi pokazujemo primjer na koji način ćemo graditi te odnose. Mislim da budućnost upravo pripada odnosima koje smo izgradili Čović i ja, odnosno politički pokret koji nas slijedi - naveo je Dodik.

Nesalomljiva želja

Dodik je napomenuo kako ima pravo i obavezu da oslušne šta su interesi hrvatskog naroda, jer je jedan dominantan broj glasao za njega na izborima, a pri tome je istakao kako konstitucija BiH nije išla u prilog pozicioniranja hrvatskog kolektiviteta u političkom smislu, te da je hrvatska država pristala da Hrvati budu majorizirani u BiH.

On je ocijenio da su Bošnjaci i bošnjačka politička elita jedini koji bi mogli promijeniti stvari u BiH, ali da za to ne postoji spremnost, jer "oni imaju nesalomljivu želju da u potpunosti dominiraju nad Hrvatima, a kasnije nad RS i Srbima".

Dodik je ponovo optužio partnere iz Sarajeva da "traže konflikt", ističući kako se varaju ako misle da RS "jadikuje" što nije formirana vlast. 

- Svi gubimo vrijeme i BiH se dokazuje kao potpuno neupravljiva i nije dobro mjesto za život. BiH se potvrđuje kao promašen koncept međunarodne zajednice, ne zbog Dejtonskog sporazuma, nego zato što je međunarodna zajednica degradirala Dejtonski sporazum i stvorila gotovo nemoguće prakse u BiH u pogledu odlučivanja o važnim pitanjima - kazao je Dodik.

Na pitanje šta je s tvrdnjama da u BiH mora da vrijedi zakon većine, Dodik je odgovorio da "sanjati nije zabranjeno".