Dodik odgovorio Amerikancima: Prije će nestati SAD nego Republika Srpska

r

Milorad Dodik, predsjednik entiteta Republike Srpske,  kritikovao je Sjedinjene Američke Države, optužujući ih da “plasiraju laži da bi skrenuli pažnju” s nedavnog debakla na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN).

U svojoj reakciji na saopćenje Ambasade SAD-a koje ističe da se “secesija ili razdruživanje RS ne znači njenu nezavisnost niti kraj BiH, nego kraj RS”, Dodik je istakao da će Republika Srpska podnijeti legalnu i legitimnu inicijativu o “mirnom razdruživanju” u okviru Bosne i Hercegovine.

Prije će nestati SAD nego Republika Srpska, kazao je predsjednik ovog bh. entiteta, Milorad Dodik. Dodik je kazao da je legalna i legitimna inicijativa o “mirnom razdruživanju” koju će RS podnijeti u BiH i da je neće spriječiti američka ozlojeđenost i bijes, kako je naveo, “isfrustriranog ambasadora Michaela Murphyja”, prenosi Srpskainfo.

– Sasvim je legitimno da RS predlaže, a mi ćemo predložiti sporazum o mirnom razdruživanju. Oni izgleda kada bi se probudili i vidjeli bilo šta što dolazi iz RS mislili bi da se radi o secesiji – kazao je Dodik.

Amerikanci, kaže Dodik, samo “plasiraju laži da bi skrenuli priču s debakla u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) i načina organizacije sjednice i zbog toga pribjegavaju prijetnjama”.

“Sasvim je legitimno da RS predlaže, a mi ćemo predložiti sporazum o mirnom razdruživanju. Oni izgleda kada bi se probudili i vidjeli bilo šta što dolazi iz RS mislili bi da se radi o secesiji”, rekao je Dodik.

“Nisu se udostojili da reaguju na očigledno kršenje Ustava kada je riječ o pokretanju inicijative u Generalnoj skupštini UN-a, a sada bi prijetili na inicijativu koju pokreće RS. Е, neće moći”, istakao je Dodik.