Dodik odgovorio zašto povlači vitalni nacionalni interes, razlog je ocjenjivanje učenika

.
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik boravio je danas u Mostaru gdje se sastao sa članovima Gradskog odbora SNSD-a. Nakon sastanka, na kojem je učestvovao i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, kratko su se obratili medijima.

Na pitanje novinarke portala Klix.ba zašto je tražio održavanje posebne sjednice NSRS-a povodom posljednjih zaključaka sa sjednice Predsjedništva BiH, Dodik je rekao da je to njegovo pravo.

"Kao član Predsjedništva BiH imam pravo da pokrenem vitalni nacionani interes o nekim zaključcima. Ona se odnose za istraživanja i ocjenjivanja učenika", kazao je Dodik.

On je tu vjerovatno mislio na Odluku o odobravanju zaključivanja Sporazuma o učešću BiH u međunarodnom istraživanju kompjuterske i informacione pismenosti ICILS 2023, zatim na Odluku o odobravanju Sporazuma o učešću BiH u međunarodnom istraživanju o učenju i podučavanju TALIS 2024. te na Odluku o zaključivanju Sporazuma o učešću BiH u međunarodnom istraživanju trendova u znanju matematike i prirodnih nauka TIMSS 2023.

U nastavku, Dodik je dodao da je problem u tome što se tu statistički ne vidi entitet RS.

"Statistički se tu ne vidi Republika Srpska. Bosna i Hercegovina Ustavom nema nadležnost za obrazovanje. To ima Republika Srpska i Kantoni. Te tačke će biti odbijene. Ne možemo prihvatiti luksuz da izgubimo te nadležnosti na nivou obrazovanja", dodao je on.