Dodik odluke Ustavnog suda BiH naziva nasilnim: Nećemo odustati od svojih prava

.
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da Republika Srpska ne može odustati od svojih prava te da, prema njegovom ličnom mišljenju, "nasilno" djelovanje Ustavnog suda BiH neće dati konačan rezultat.

 

Komentarišući zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a i dopuna Zakona o republičkoj upravi, Dodik je rekao da Narodna skupština RS-a ima ustavno pravo na takvo djelovanje.

"Mi ćemo raditi svoj posao. To je Narodna skupština Republike Srpske donijela i ima ustavno pravo na takvo djelovanje i svako nasilno djelovanje Ustavnog suda BiH neće dati konačan rezultat", rekao je Dodik novinarima u Višegradu gdje je prisustvovao manifestaciji "Vidovdanski dani".

On je poručio da Republika Srpska ne može odustati od svojih prava.

"To je to, naprosto tako. Oni neka rade šta hoće", rekao je Dodik.

Džaferović je danas uputio Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a i dopuna Zakona o republičkoj upravi te zatražio da Ustavni sud BiH ukine ove akte.

Podsjetimo, Ustavni sud BiH ukinuo je odredbe Deklaracije o ustavnim principima Narodne skupštine RS-a te zaključke koji se odnose na prijenos nadležnosti koje je usvojila NSRS krajem prošle godine.

Ustavni sud je odluku donio po zahtjevu 15 članova Predstavničkog doma Parlamenta BiH za rješavanje spora između Bosne i Hercegovine i entiteta RS.