Dodik: Operacija "Koridor" bila prva pobjeda za Srpsku

Dodik
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je vojna operacija "Koridor" bila prva pobjeda za Republiku Srpsku koja je dala veliki moral za dalju borbu, a njen poseban značaj ogleda se u činjenici da je uspostavljena čvrsta fizička veza svih dijelova Republike Srpske.

"Proboj koridora obezbijedio je da svi dijelovi Srpske budu spojeni i sa maticom Srbijom. Upravo zbog toga, ova operacija bila je iznuđena, a dodatni okidač je bila smrt 12 banjalučkih beba zbog nedostatka kiseonika", podsjetio je Dodik.

On je naglasio da su značaj ove akcije tada posebno znali srpski heroji iz cijele Republike Srpske, i sa istoka i sa zapada, koji su se susreli prilikom proboja koridora, a koji su bili spremni da se bore za slobodu i za Republiku Srpsku.

Dodik je istakao da se nikada ne smije zaboraviti hrabrost učesnika ove operacije, posebno poginulih i ranjenih, zahvaljujući kojima danas postoji Republika Srpska i sloboda srpskog naroda.

"Budućnost srpskog naroda isključivo je vezana za postojanje Republike Srpske, bez koje nema opstanka Srba na ovim prostorima", poručio je Dodik.

Na Dugoj Njivi kod Modriče sutra će biti obilježeno 28 godina od proboja "Koridora života" čime je poslije 42 dana prekinuta kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela tzv. Republike Srpske i tzv. Republike Srpske Krajine sa oko 1,5 miliona stanovnika i omogućena veza sa, kako oni kažu, "maticom" Srbijom.

Ovom bitkom zauzeti su Modriča, Odžak, Derventa i Brod, a kompletna operacija proboja i obezbjeđivanja Koridora završena je 6. oktobra 1992. godine izlaskom vojske manjeg entiteta na rijeku Savu na prostoru Broda.

Akcija je počela nakon što su snage HVO-a, zauzimanjem Modriče, presjekle kopneni put između zapadnog dijela tzv. Srpske i tadašnje SAO Krajine sa istočnim dijelom tzv. Srpske i Srbijom.