Dodik optužio SDA: Organizuju da se popišu vojno sposobni pripadnici Bošnjaka

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je u Mostaru da "postoji ilegalni plan prozivodnje oružja i municije u fabrikama namjenske industrije u Federaciji BiH". On je zatražio provjeru ovih informacija.

"Upoznao sam gospodina Vučića s tim. Ovdje u Mostaru u posljednja tri mjeseca u dva navrata se održavaju sastanci SDA na kojem prisustvuju svi predsjednici mjesnih organizacija te partije, ovdje iz ovog regiona, i dolaze predstavnici obavještajne zajednice i njihove SDA bezbjednosne komisije koja ovdje organizuje, prije svega da se popišu svi vojno sposobni pripadnici Bošnjaka, da se tačno napravi njihova profilacija u smislu gdje su bili, šta su radili u toku rata, a oni koji nisu vojno obučeni da se vidi na koji način bi mogli da se pripreme za neke po njima eventualnosti. Fabrike oružja i municije u FBiH, direktno pod kontrolom Bošnjaka, odnosno SDA, povećali su svoju nekontrolisanu proizvodnju u dijelovima oružja i municije i to je ona priča o Bakiru Izetbegoviću i njegovoj tvrdnji kako za ne daj Bože nešto proizodi", kazao je Dodik.

Ponovo je optužio ministre u Savjetu ministara BiH iz Republike Srpske, piše N1.

"Savjet ministara treba njima da to propusti. Nemoguće je da se u fabrikama namjenske industrije išta prozvodi mimo naloga koje daju oružane snage BiH ili konkretnog ugovora koji se mora predočiti vlastima kako bi se dala saglasnost. Oni govore kako je navodno Srbija spremna da se vojno angažuje u dijelu Kosova što je njihovo potpirivanje tenzija među ljudima ovdje. Sada je jasno kakav je njihov plan. Žele da zadrže njima podobne Srbe u Savjetu ministara kako bi mogli da puste njhove fabrike namjenske industrije da rade i kako bi dozvolili da njihova obavještajna služba nesmetano i dalje prati i kontroliše zvaničnike Srbije i RS. To je nešto što ćemo morati da raščistimo veoma brzo", naveo je Dodik te poručio:

"Geneza tog problema je daleka, polazi od toga kada je međunarodna zajednica ovdje uništila sve fabrike namjenske industrije u Republici Srpskoj, a u FBiH ostavila šest fabrika namjenske industrije. Sada vidimo da postoji ilegalni plan prozivodnja oružja i municije u fabrikama, takve informacije dolaze kod nas.Tražimo da se provjere te informacije, da li je istina ili nije istina. Ja bih volio da nije istina, ali dolaze informacije da se upravo o tome radi", ustvrdio je Dodik.