Dodik naprasno otkazao konsultacije u Predsjedništvu BiH, razlog je ponovo zastava RS

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH otazao je konsultacije koje su bile najavljene u zgradi Predsjedništva radi imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Novinarima i snimateljima koji su čekali ovaj sastanak rečeno je da je Dodik navodno otkazao ovaj sastanak nakon što nije prihvaćeno da se pored zastave BiH nađe i zastava RS-a. 

Navodno, ovaj njegov prijedlog nisu prihvatili druga dva člana Predsjedništva BiH željko Komšić i Šefik Džaferović. Štaviše, Dodik se uopće nije ni pojavio u zgradi Predsjedništva BiH.

Podsjetimo u Predsjedništvu BiH je trebao prvobitno biti održan sastanak članova Predsjedništva Milorada Dodika, Šefika Džaferovića i Željka Кomšića.

Ovim konsultacijama, koje bi se prevashodno trebale ticati imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, trebali su prisustvovati i članovi Кolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović, Borjana Кrišto i Denis Zvizdić.

Inače, Dodik je jučer i zvanično uputio predstavnicima političkih stranaka zastupljenim u Predstavničkom domu BiH poziv na konsultacije o imenovanju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

U obrazloženju je naveo da su, nakon što je konstitutivna sjednica Predstavničkog doma održana 6. decembra ove godine i u skladu sa Zakonom o VIJEĆU ministara koji propisuje rokove za donošenje odluke Predsjedništva BiH o imenovanju prvog čovjeka Vijeća ministara, stvoreni uslovi da Predsjedništvo BiH započne ove konsultacije.