Dodik otkrio nove detalje sastanka sa Putinom

322323

Rusija ne napušta svoje prijatelje i u to sam se ponovo uvjerio nakon razgovora s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Sankt Peterburgu, rekao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

“Svi naši projekti koji su ranije dogovoreni se nastavljaju, a cijene gasa ostaju iste do kraja godine, od čega će najviše koristi imati ljudi u Srpskoj i u FBiH”, objavio je Dodik na Twitteru.

Istakao je da Rusija ostaje bitan faktor odlučivanja u Vijerću sigurnosti Ujedinjenih naroda, prenosi RTRS.

“Naš prijedlog njima je da podrže nastavak Misije ALTEA. Naglasio sam da dolazak njemačkih vojnika nećemo podržati i da to vidimo kao pokušaj da se silom nameću politička rješenja”, izjavio je Dodik.

On je najavio novi sastanak sa Putinom.

“Ponovo sam obavijestio predsjednika Putina da onaj koji se predstavlja kao visoki predstavnik nema mandat. Već u septembru imamo novi sastanak da bismo vidjeli kako teku dogovoreni projekti.

Izgradnja gasovoda i dvije gasne elektrane su prioritet i nećemo dozvoliti nikakve blokade”, istakao je Dodik.

Ponovio je da RS neće i ne može odustati od svojih prava, te dodao da se zalaže za poštovanje Ustava i izvorni Dejtonski sporazum.

“Čuvamo poziciju Srpske i tražimo ono što nam pripada po Ustavu. Ponovio sam da BiH može opstati samo kao zemlja dva entiteta i tri konstitutivna naroda”, istakao je Dodik.

Naveo je da je Putin još jednom je izrazio punu podršku Dejtonskom sporazumu i pokazao svoj principijelan stav.

“Za razliku od mnogih sa Zapada koji bi na lažima htjeli da legalizuju kršenje Ustava i koji bi rado srušili Dejtonski sporazum”, objavio je Dodik.

Dodik je zahvalio Putinu što razumije složene odnose u BiH.

“Raduje me da Rusija zna da u Republici Srpskoj ima iskrenog prijatelja i da nikada nećemo dozvoliti da se uvedu sankcije”, poručio je Dodik.