Dodik: Pod upitnikom imenovanje Cikotića za ministra sigurnosti BiH

Dodik
Sve dok se ne riješe imenovanja kandidata za neke od agencija na državnom nivou za koje su provedene sve predviđene procedure

Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je danas da ta stranka neće podržati izbor novog ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, dok se ne riješe imenovanja kandidata za neke od agencija na državnom nivou za koje su provedene sve predviđene procedure.

 - Danas smo saznali da su Bošnjaci predložili novog ministra. Naravno, to je neslužbeno, nisam obaviješten o tome. Ali pominjući kandidat naprosto mislim da ima mnogo problema. On se nedavno oglasio s nekim novim zbornikom koji je autor u kojem se veoma loše konotira srpski narod i ocjenjuje se kao agresorski. Vidjet ćemo na koji način ćemo se odnositi prema tome - rekao je Dodik.

Kako je kazao, SNSD smatra da ne može doći do imenovanja bilo koga na to mjesto dok se ne riješe sva imenovanja koja su prošla procedure, poput kandidata za direktora SIPA-u, Regulatorne agencije za komunikacije i drugi koji nisu imenovani.

- Bit će neophodno da Vijeće ministara prethodno imenuje sve proceduralno završene postupke i da na taj način se stvori odlučivnaje u razgovoru u kandidatu za ministra sigurnosti. Bošnjaci su smatrali da imaju za pravo da osporavaju druge kandidate, kao što je bio slučaj za ministra za ljudska prava i izbjeglice. Tako mi smatramo da imamo pravo da ocjenimo političku i drugu podobnost kandidata za to mjesto ministra sigurnosti - istakao je Dodik.