Dodik: Podigao sam ruku za Srpsku koja bi trebalo da ima pravo na samoopredjeljenje /video/

Bili su to dinamični dani, kaže nam Milorad Dodik, predstavnik srpskog naroda u Predsjedništvu BiH, prisjećajući se događaja od prije skoro tri decenije, kada je kao poslanik Stranke reformista podigao ruku za osnivanje Republike Srpske. „Zemlja koju sam volio bila je u raspadu, Jugoslaviju su već napustile Slovenija i Hrvatska, a Muslimani zajedno sa Hrvatima htjeli su da nametnu Srbima Bosnu i Hercegovinu kao državu u kojoj bismo bili nesumnjiva manjina. Srpski narod je stvorio Skupštinu srpskog naroda, to je bilo 21. 10. 1991.

 

Dodik nam kaže da Dan RS nikada nije bio osporen kod srpskog naroda i da je to najvažnije:

    „Mi to slavimo, nikome ne namećemo da taj dan obilježava i slavi i drago nam je što Srbija prepoznaje i sa nama je u ovom danu. I svi Srbi, gde god oni bili, izvan Srbije i RS su sa nama. Ovo je praznik slobode“.

Dodik kaže i da su u Srbi na ovim prostorima naučili da bez države nema ni slobode i da su zato i formirali Republiku Srpsku 9. januara, da bude nezavisna država.

„Naravno, politički ciljevi toga dana nisu prihvaćeni u cjelosti, ali smo zbog mira u BiH prihvatili da ostanemo u nekom okviru BiH. Za nas je to tijesan okvir, jer pokušava da nam nametne svoju volju, ne uvažava volju srpskog naroda i pokušava da uruši identitet srpskog naroda. Ta BiH ne može da preživi. Možda bi mogla da preživi BiH koja poštuje osnove Dejtona. Ali pošto je ona odlučila da ne poštuje duh Dejtona, onda će i BIH jednog dana biti duh. To je apsolutno logičan razvoj situacije“, kaže Dodik.

"Srpska bi trebalo da ima pravo na samoopredjeljenje do otcjepljenja."

Dodik zaključuje da je Republika Srpska danas ponosna:

„Stvorena je u miru, branjena u ratu i odbranjena u poslijeratnom periodu, koji uopšte nije bio manje izazovan nego sam rat. Naši pogledi u budućnost vezani su za političke procese i verujemo da će jednog dana, taj, kako sebe naziva, civilizovani i moderni svijet prihvatiti jednaka prava za sve, pa i za srpski narod koji bi trebao da ima prava na odluku o samoopredjeljenju do otcjepljenja. Jer, ako to važi za druge, trebalo bi da važi i za nas. U tom pogledu, mislim da ta ogromna sila, koja se koncentrisala protiv RS, polako jenjava i nestaje. Mi ne smijemo da budemo nestrpljivi. Kada prava koja nam pripadaju budemo mogli da slobodno upražnjavamo, onda ćemo odlučiti kako će izgledati RS i gde će biti“.