Dodik podnio zahtjev za održavanje vanredne sjednice Predsjedništva BiH

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović do sada su više puta ponovili da je slanje ANP-a preduslov za imenovanje mandatara

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik podnio je danas zahtjev za održavanje vanredne sjednice Predsjedništva BiH, na kojoj bi se odlučivalo o mandataru za sastav Vijeća ministara BiH, saznaje Patria.

Dana 8. augusta uputili smo zahtjev za održavanje vanredne sjednice. Na 35. redovnoj sjednici Predsjedništva, održanoj 20. augusta 2019. godine, postignuta je usmena saglasnost članova Predsjedništva BiH o odlaganju 37. vanredne sjednice, sa tačkom reda ‘imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH'”, navodi se u Dodikovom zahtjevu za sjednicu.

Dodaje se da je 23. augusta Sekretarijat Predsjedništva BiH zaprimio akte Centralne izborne komisije BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu, kojima se potvrđuje da kandidat za Zoran Tegeltija ispunjava sve uslove propisane Zakonom o Vijeću ministara.

S obzirom na potpisane principe za formiranje vlasti na nivou BiH od 5. augusta 2019. godine, te precizno utvrđeni rok od 30 dana na osnovu Poslovnika o radu Predsjedništva BiH, zahtijevam održavanje odložene vanredne sjednice Predsjedništva BiH i predlažem da to bude u utorak, 27. augusta u 13. sati, na kojoj bi bila tačka dnevnog reda ‘imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH”, navodi se u Dodikovom zahtjevu, piše Patria.

Glavni razlog zbog kojeg mandatar do sada nije imenovan je odluka Milorada Dodika da ne podrži slanje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP), koji je preduslov za aktivaciju MAP-a i početak procesa priključivanja NATO-u.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović do sada su više puta ponovili da je slanje ANP-a preduslov za imenovanje mandatara.

Ovu informaciju za Dnevni avaz je potvrdio Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Bit će sjednica, zakazana je na zahtjev Dodika. Bez slanja ANP-a, ja sam protiv imenovanja Zorana Tegeltije za mandatara Vijeća ministara BiH – kazao je Komšić.

Na pitanje, da li ima informacija da je Dodik promijenio mišljenje kada je u pitanju ANP, Komšić je kratko kazao:

Mislim da nije.