Dodik ponovo divljački vrijeđao Sarajevo: Dok se ne civilizira, ne dajte mu ni marke

.
On možda jeste neprikosnoveni vladar u RS, ali ovaj entitet i nije kakva premija, posebno ekonomski

Milorad Dodik ponovo vrijeđa. Ima on taj običaj. Kako bi dospio u centar pažnje i skrenuo pažnju s nekih drugih tema koje mu baš ne idu u prilog, krene davati šovinističke izjave, veličati ratne zločince ili prijetiti otcjepljenjem.

 

 

Svakodnevno iživljavanje

Ovog puta meta njegovih izljeva prostakluka i uvreda bilo je Sarajevo, za koje je, između ostalog, kazao da je ogrezlo u mržnji i otporu prema svemu što nije „muslimansko“. Osim toga, Dodik je ponovio laž kako je iz Sarajeva protjerano 160.000 Srba, a novo dno iskopao je kada je Sarajevo nazvao gradom smrti za srpski narod te kazao da je notorna laž da je Sarajevo bilo pod opsadom.

Mada odveć nema smisla odgovarati na Dodikove laži, krkanluk i primitivizam, jer sve što govori, on ne govori iz bilo kakvog uvjerenja, nego da bi šokirao i uvrijedio, valja podsjetiti čitaoce na činjenice.

Opsada i stravični zločin koji je tokom rata počinjen nad Sarajevom je poznata i dobro dokumentirana činjenica. Opsada Sarajeva počela je 5. aprila 1992. godine, a trajala je 1.425 dana; tokom opsade ubijen je 11.541 građanin Sarajeva. Gotovo 350.000 stanovnika u opkoljenom dijelu gradu bilo je izloženo svakodnevnom iživljavanju pripadnika nekadašnje JNA i paravojnih formacija, a kasnije VRS, gdje je svako od njih svakog dana mogao poginuti od granate ili snajpera kojima su ciljano ubijani civili, uključujući i djecu.

 

Za zločine u Sarajevu osuđeno je vojno i političko rukovodstvo RS, među ostalima, predsjednik RS Radovan Karadžić na doživotni zatvor, komandant VRS Ratko Mladić na doživotni zatvor, komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa Stanislav Galić na doživotni zatvor, a njegov nasljednik na ovoj poziciji Radomir Milošević na 29 godina zatvora.

Milorad Dodik još jednom pokazuje da je riječ o nepopravljivom nečovjeku, zloćudnoj političkoj pojavi i malignom tkivu na tijelu Bosne i Hercegovine s kojima nikakvo popravljanje odnosa nije moguće.

Ako su pojedini protagonisti trojke naivno izražavali vjeru u to, Dodik se apsolutno nije promijenio: on je nastavio sa svojim cirkusima s prijenosom nadležnosti i pokušajima otimanja imovine, destabiliziranja državnih institucija, vrijeđanja žrtava i prosipanja mržnje.

Tigar od papira

No, Dodik je tigar od papira. On možda jeste neprikosnoveni vladar u RS, ali ovaj entitet i nije kakva premija, posebno ekonomski. Dovoljno je spomenuti samo činjenicu da RS ove godine treba platiti više od milijardu KM svojih dugova te da Dodik i njegovi partneri hodaju po svijetu i kume, mole za koji dinar da se zaduže, a 80 miliona KM prikupljenih od akciza tražio je i od Federacije, jer svaka marka je zauhar.

Siledžija poznaje samo jezik sile, a ima li veće sile od ekonomije. Kao što Dodik koči državu, jedino što je razborito s ovakvim Dodikom je posvetiti se razvoju FBiH i zakočiti svaku finansijsku injekciju koja bi pomogla da mu se produži politički život. Ne dajte mu ni marke dok se ne civilizira.

Poziv Krajišnika

 

Srbi iz Sarajeva nisu protjerani. Nekoliko desetina hiljada ih je ostalo u opsjednutom dijelu grada pod kontrolom legalnih vlasti. Najveći dio Srba iz Sarajeva otišao je tokom 1996. nakon poziva osuđenog ratnog zločinca Momčila Krajišnika i drugih lidera bosanskih Srba da napuste grad kako ne bi živjeli pod „muslimanskom vlašću“

 

Foto:Printscreen