Dodik ponovo putuje kod Putina, a svaki put do sada po povratku je naglašavao antidržavnu politiku

.
Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik rekao je da će početkom narednog mjeseca posjetiti Rusiju, gdje će se, kako očekuje sastati sa rukovodstvom te zemlje.

"Početkom novembra odlazim u Rusiju u okviru naših redovnih susreta sa najvažnijim ljudima te zemlje. Razgovarat ćemo o aktuelnim pitanjima u našim bilateralnim odnosima, koji se razvijaju i prijateljski su po prirodi, a zasnovani su na uzajamnom poštovanju", rekao je Dodik za RIA Novosti.

Odgovarajući na pitanje da li su tokom njegovog boravka u Rusiji planirani susreti sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ministrom vanbjskih poslova Sergejom Lavrovom, Dodik je rekao da se još radi na programu sastanaka.

Podsjetimo, Dodik je posljednji put u Rusiji boravio u maju ove godine kada se sastao s Putinom i Lavrovom. Tadašnji susret Dodika s rukovodstvom Rusije izazvao je niz kritika domaće i međunarodne javnosti i zvaničnika s obzirom da je došao u jeku ruske agresije na Ukrajinu, ali i velikih političkih previranja u našoj zemlji.

Nije poznato koji će biti razlog ove posljednje Dodikove posjete Rusiji i šta će biti tema razgovora Dodika i Putina ili Lavrova ukoliko do njihovog razgovora ipak dođe.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu Dodik je u Rusiju putovao tri puta, od čega se dva puta sastao s Putinom. Hvalio se dogovorenim projektima za RS, ali je svaki put po povratku iz Rusije pokazivao znakove antidržavne politike. Nekada je to bilo u vidu zakona koje je usvajao u Narodnoj skupštini RS-a, a nekada je jednostavno bilo riječ o blokadama u institucijama ili parlamentu.