Dodik poručio da ne kriju planove o otcjepljenju, pa otkrio šta bi danas kazao Merkelovoj

.
Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a kazao je da će se 15. septembra obilježiti dan “srpskog jedinstva”, te da “niko ne bi trebao da ima išta protiv toga”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ponovio je još jednom priču o otcjepljenju RS-a, te je na skupu povodom proslave praznika Svetih novomučenika jasenovačkih poručio da "ne kriju planove da rade na tome da RS bude nezavisna država".

 

-Ovdje smo se okupili da obilježimo svetomučenike jasenovačke, da im se posvetimo u molitvi, da se prisjetimo ogromnog stradanja koje je bilo nepotrebno. Stradalo je mnogo ljudi, djece i žena, koji su, samo zato što su pripadali jednoj vjeri i naciji, bili mučeničkom smrću ubijani i na taj način Srpska pravoslavna crkva je posvetila njima obilježavanje svetih mučenika jasenovačkih, rekao je Dodik okupljenim novinarima.

 

-Važno je da mi danas nakon iskustva koje je Jugoslavija imala, a koja nije dala rezultat koji se očekivao i koja se raspala u prvom obračunu da gradimo dobre odnose. Mislimo da je Hrvatska kao država i hrvatski narod, i Srbija kao nezavisna država srpskog naroda, i Republika Srpska koju mi živimo kao našu državu apsolutno osnova da se na dugoročni način riješe gotovo svi problemi među nama i to je ono prema čemu treba da težimo, poručio je član Predsjedništva BiH u Jasenovcu.

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a kazao je da će se 15. septembra obilježiti dan “srpskog jedinstva”, te da “niko ne bi trebao da ima išta protiv toga”.

 

-Mi gledamo Ujedinjene narode i vjerujemo da je srpski narod, kao i hrvatski narod, i svaki drugi veliki narod, zaslužuju da obilježavaju praznike i datume kako oni to misle. Mi do sad nismo imali taj praznik, sada ga imamo i u RS i u Srbiji i proslavljamo ga. Drago mi je što ćemo u srijedu imati skupštine i Srbije i RS i donijeti Zakon o zaštiti ćirilice. To nije upereno protiv nikoga, ali je naše pravo da to radimo, komentarisao je Dodik.

Odgovarajući na konstataciju da se “srpski svet” vodi u “Veliku Srbiju”, Dodik je kazao: “Kakva velika Srbija; bila je i velika Hrvatska, pa šta? To su floskule kojima se straše drugi. Naš projekat je veoma jasan – da ojačamo RS do te mjere da bude nezavisna država na ovim prostorima i tome smo posvećeni. Imamo legitimno pravo na to, kao što imaju Hrvati, Crnogorci, da i mi imamo RS na prostoru koja će biti nezavisna država. Mi te planove ne krijemo, naglasio je Dodik.

 

Član Predsjedništva BiH komentarisoa je današnji sastanak Merkelove i Vučića, te kazao šta bi joj on kazao:

 

-Što se tiče BiH, rekao bih da je ovo bila bespotrebna farsa vezana sa Schmidta kao nekog visokog predstavnika koji nije dobio podršku Savjeta bezbjednosti UN i da je u tom pogledu napravila problem i samom Schmidtu i nama, to bih joj rekao, kazao je Dodik.