U Bihaću jučer osvešten hram Svete Trojice, Dodik poručio da srpski narod ne zaboravlja svoju povijest

U Bihaću je jučer osveštan Hram Svete Trojice, a Svetu arhijerejsku liturgiju služio je patrijarh srpski Irinej.

Osveštenju Hrama prisustovalo je oko 800 vjernika, a među njima i delegacija iz RS-a na čelu s Dodikom.

Dodik je sa svojom pratnjom na Garavice stigao helikopterom, gdje su položili vijenac na mjesto gdje su ustaše u ljeto 1941. godine ubile više od 12.000 ljudi tog kraja, uglavnom Srba. Do crkve su stigli pod velikom pratnjom policije.

Nakon ceremonije osveštanja Hrama Svete Trojice u Bihaću, Dodik je izjavio da je to još jedan dokaz da srpski narod nikada neće zaboraviti svoju povijest.

Patrijarh Irinej uručio je ordene svima koji su na bilo koji način pomogli u izgradnji hrama, a među njima i bivšem gradonačelniku Bihaća, Hamdiji Lipovači.

Bihaćko-petrovačka eparhija formirana je odlukom Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve na njegovom redovnom zasjedanju u Pećkoj patrijaršiji, u maju 1990. godine. Ova eparhija je nasljednica bihaćke eparhije koja je osnovana 1925. godine sa sjedištem u Bihaću.

U toku Drugog svjetskog rata područje bihaćke eparhije teško je stradalo od ustaša, a pravoslavni hram Silaska Svetoga Duha na apostole, u Bihaću, bio je prvi porušeni hram u NDH 1941. godine.

Zahvaljujući banjalučkom Jefremu temelji novog hrama osveštani su 26. juna 1987. godine. Do 1992. godine on je podignut do krova, ali je početak rata zaustavio gradnju, koja je nastavljena početkom 2012. godine.