Dodik poručuje da nikakvih sukoba neće biti: Žandarmerija je oformljena da štiti građane

Stepen bezbjednosti u Republici Srpskoj je visok i građani nemaju razloga za brigu, uprkos pojedinim zlonamjernim medijskim natpisima i ogromnim pritiscima koji dolaze sa Zapada, poručuje srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Najsavremeniji oblik danas, djelovanja protiv savremenih izazova terorizma i urušavanja bezbjednosti su Žandarmerije. I sad kad mi to uradimo, onda oni traže neke razloge u svemu tome. Da ima tu, i to je sada nešto novo, ta Žandarmerija nije stacionirana u Banjaluci kao posebne jedinice koje samo imaju u Centru bezbjednosti Banjaluka i tu djeluje, kaže Dodik

Niko nikoga u Srpskoj, kaže Dodik, neće slati u rat niti će biti rata. Iz Republike Srpske za sve one kojima je nedavno oformljena Žandarmerija trn oku, stiže poruka, da to nije nikakva paravojna formacija. Žandarmerija je oformljena da štiti građane, kaže srpski član Predsjendištva BiH, a mnogi su, poručuje, zaboravili da u BiH i dalje vrebaju terorizam i sve opasnija migrantska kriza.

"Najsavremeniji oblik danas, djelovanja protiv savremenih izazova terorizma i urušavanja bezbjednosti su Žandarmerije. I sad kad mi to uradimo, onda oni traže neke razloge u svemu tome. Da ima tu, i to je sada nešto novo, ta Žandarmerija nije stacionirana u Banjaluci kao posebne jedinice koje samo imaju u Centru bezbjednosti Banjaluka i tu djeluje. Ne, ta Žandarmerija može da bude upotrebljena i u Trebinju i u Novom Gradu i u Zvorniku i na bilo kom mjestu", kaže Dodik.

Žandarmerija je formirana reorganizacijom Jedinice za podršku i isključivo je u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Pripadnici Žandarmerije prolaze posebnu obuku za borbu protiv terorizma, a već su uveliko aktivni kad je u pitanju zaštita granica od ilegalnih prelazaka migranta.

"Posebno se obučavamo radi odgovora na eventualne bezbjednosne izazove koji mogu da budu ispred nas, naročito po pitanju sprečavanja terorizma, ali i ilegalnih migracija. I trenutno na istočnim dijelovima Bosne i Hercegovine pripadnici jedinice Žandarmerije pružaju u skladu sa potpisanim sporazumom pomoć Graničnoj policiji BiH na sprečavanju ilegalnih ulazaka migranta", ističe Dalibor Ivanić, načelnik Uprave policije Republike Srpske.

Ne samo da će pomoći u borbi protiv terorizma i migrantske krize, već će služiti i redovnim policijskim snagama u održavanju javnog reda i mira, pretresa nepristupačnih terena. Služiće i ličnoj i imovinskoj zaštiti svih građana. Sve pohvale osnivanju Žandarmerije stižu i od stručnjaka za bezbjednost.

Kažu, takve policijske formacije postoje u brojnim evropskim zemljama, a u borbi sa brojnim bezbjednosnim rizicima Žandarmerija je potrebna i Republici Srpskoj.

"Kada imamo jednu latentnu prijetnju od terorističkih napada kakave smo imali u Bosni i Hercegovini i migrantsku krizu koja u sebi sadrži duboke prijetnje. U smislu ugrožavanja javnog reda i mira, ugrožavanja i života građana i tako dalje. Naravno da je potez Vlade Republike Srpske o formiranju Žandarmerije za svaku pohvalu", kaže Predrag Ćeranić, stručnjak za bezbjednosti.

To što neke političke snage unaprijed osude sve poteze Vlade Republike Srpske kad je u pitanju bezbjendost, nije ništa novo, kaže Ćeranić. Više čudi činjenica da pojedincima smeta jača, organizovanija, opremljenija i obučenija policija koja će da štiti građane Republike Srpske, prenosi ATV.

Izvor: