Dodik predložio, Izetbegović podržao: Da li je trasiran put povratka SNSD-a u institucije BiH?

sddsds
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović večeras je pored pitanja o Izbornom zakonu govorio i o potencijalnom povratku predstavnika RS-a u institucije BiH.

Kao što smo nedavno pisali nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao predstavnike RS-a da se vrate u institucije BiH, vlast ovog bh. entiteta traži adekvatan put povratka kako bi doživjeli što manje štete kod svojih birača. Čini se da je trasirana cesta kojim će ići SNSD-ovci i njihovi koalicioni partneri.

Lider SNSD-a Milorad Dodik danas je u Sarajevu kazao da će Republika Srpska predložiti novi zakon, za koji smatraju da "može spriječiti zloupotrebu Inzkovog nametnutog zakona".

Izetbegović večeras kaže kako Milorad Dodik traži način da se s partnerima vrati u Parlament BiH i Vijeće ministara i da to treba podržati.

"I to je dobro, mi to podržavamo. Mi nikada nismo jedan narod, npr srpski, nazivali genocidnim, niti smo Republiku Srpsku zvali tako. Prihvatili smo je u Dejtonu 1995. godine, ali znamo šta je prethodilo. Desio se genocid i u njega je bila involivirana vojna i politička struktura koja će uspostaviti RS. Ali nemamo namjeru vrijeđati entitete i narode. Tako da ovo jeste jedan izlaz. Oni koji prave probleme i blokade zaslužuju sankcije, a oni koji se trude i ulažu napore ne zaslužuju sankcije", izjavio je.

Podsjetimo, Dodik je rekao da će Republika Srpska predložiti poseban zakon u kojem će se tražiti da se kazni svako ko određeni kolektivitet, dakle BiH, RS, FBiH, Brčko ili kantone nazove genocidnim i da se zaprijeti kaznom zatvora od pet godina, kao i za bilo koju nacionalnu grupu.

"Ako to prihvate naši partneri u Parlamentu, a ne vidim razlog da se to ne desi, mi smo spremni da učestvujemo u radu", kazao je.

Iz opozicije u RS-u danas kažu da im nije poznata Dodikova ideja jer je njima nije otkrio niti se ta tačka našla na dnevnom redu Narodne skupštine RS-a te su podsjetili na zaključke o neučestovanju u radu u institucijama BiH dok ne bude povučen Inzkov zakon.