Dodik primio novoimenovanog ambasadora Hrvatske u BiH

Sagovornici su se složili da je potrebno iznaći rješenja za otvorena pitanja između BiH i Republike Hrvatske, osobito po pitanju granica i imovinskopravnih odnosa.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dodik je poželio dobrodošlicu novoimenovanom ambasadoru Republike Hrvatske u BiH i kazao da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske dobri, ali da ima prostora za njihovo unapređenje na temelju međusobnog uvažavanja i na dobrobit građana obje zemlje.

Sagovornici su se složili da je potrebno iznaći rješenja za otvorena pitanja između BiH i Republike Hrvatske, osobito po pitanju granica i imovinskopravnih odnosa, prenosi N1.

Ovom prilikom predsjedavajući Predsjedništva BiH je informirao ambasadora Sabolića o aktuelnim dešavanjima u BiH i problemima u formiranju vlasti na svim nivoima. Ponovio je stav da je članstvo u EU najvažniji vanjskopolitički prioritet i strateški cilj Bosne i Hercegovine.

Ambasador Sabolić je kazao kako su jedan od vanjskopolitičkih prioriteta za Republiku Hrvatsku dobrosusjedski odnosi s Bosnom i Hercegovinom. Naglasio je da Republika Hrvatska podržava stabilnu Bosnu i Hercegovinu, njеn teritorijalni integritet i suverenitet te joj osobito pruža podršku na njenom evropskome putu.

Republika Hrvatska se zalaže za puno poštivanje i ostvarivanje jednakopravnosti svih konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini, a posebno je zainteresirana za položaj Hrvata kao konstitutivnog naroda, kazao je ambasador Sabolić.

Na kraju susreta predsjedavajući Dodik je izrazio podršku i zaželio uspjeh u radu novoimenovanom hrvatskom ambasadoru u izvršavanju njegove misije u BiH, navedeno je iz Predsjedništva BiH.