Dodik Putinu: Bošnjačka strana nas uslovljava

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik sastao se u četvrtak, u Beogradu, sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kojeg je upoznao sa aktuelnom situacijom u BiH. Dodik je Putinu kazao kako je trenutno u BiH faza konstituisanja organa na nivou države. Također, iskoristio je i priliku kako bi se požalio na "bošnjačku stranu koja uslovljava uspostavu vlasti putem ka NATO-u".

Dodik je ruskom predsjedniku prenio da u procesu formiranja organa u Bosni i Hercegovini ima zastoja, kao što je "uobičajeno u BiH".

"Ostvarili smo dobar izborni rezultat, sad smo u fazi konstituisanja organa na nivou Bosne i Hercegovine. I tu naravno ima određenih zastoja. Kako što je uobičajeno u Bosni stalno se nešto uslovljava. U ovom trenutku bošnjačka strana pokušava da to uslovi prihvatanjem puta ka NATO-u, što mi odbijamo, naravno", rekao je Dodik, te dodao:

"Tako da će primjena rezultata, najvjerovatnije, trajati jedno duže vrijeme. Mi smo u Republici Srpskoj završili konstitusanja svih organa vlasti tako da nesmetano funkcionišu, a na nivou Bosne i Hercegovine sve je u tehničkom mandatu. Neki nisu zadovljni tim rezultatima i zato to opstruišu".

Nakon sastanka ruski predsjednik Vladimir Putin obišao je Hram Svetog Save u Beogradu, a zatim se uputio ka aerodromu "Nikola Tesla" čime je i završio zvaničnu posjetu Srbiji prenosi N1 BiH.