Dodik: RS će od Srbije dobiti 25 miliona eura kako bi se održala likvidnost

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će Srbija pomoći RS sa 25 miliona eura do kraja godine kako bi se održala likvidnost i sposobnost budžeta da izvrši sve svoje obaveze i istakao da je u posljednje vrijeme Srbija odobrila više od 32 miliona evra pomoći za lokalne zajednice u RS.

On je rekao za Tanjug da je tih 25 miliona evra najveći i najznačajniji obim pomoći koji je RS ikad imala od Srbije, prenosi Radiosarajevo.

Prema njegovim riječima, sve opštine u RS-u kao i četiri u Federaciji BiH koje imaju srpsku većinu dobijaju pomoć od Srbije.

Dodik je zbog toga zahvalio predsjedniku Vučiću i njegovom timu, ministru finansija Srbije, premijeru Ani Brnabić kao i cijeloj Vladi i svima okupljenima oko ideje da se pomogne RS-u.

U razgovorima juče i danas sa Vučićem dogovoreno je da se pomogne i opštinama u Federaciji BiH sa većinskim srpskim stanovništvom koje, kako Dodik navodi, organi vlasti u Sarajevu potpuno zapostavljaju, gdje se uzurpiraju mnoga prava odlučivanja o infrastrukturnim stvarima i resursima i gdje se pokušavaju degradirati javni sektori, poput zdravstva, obrazovanja.

"Zahvaljujući Srbiji moći ćemo ove godine da koncentrišemo podršku Drvaru od milion evra", kaže Dodik, te navodi da će i druge opštine, poput Grahova, Glamoča i Petrovca dobiti dodatno po 250.000 do 300.000 evra za rješavanje infrastrukturnih problema.

U Grahovu ćemo, kaže Dodik, obnoviti kuću i spomen-dom Gavrilu Principu.

"Pomoć Srbije opštinama u RS-u i Federaciji BiH biće obimna i uticaće znatno na stanje i stabilnost naših javnih računa i rješavanje infrastrukturnih problema", naveo je srpski član Predsjedništva.

Dodik je dodao da u RS-a podržavaju napore predsjednika Vučića u stabilizaciji Srbije.

"Kad čujem ponekad kritike na bilo šta što su Srbi uradili, znam da to rade ljudi koji nikad ništa nisu uradili", rekao je Dodik i zaključio: "Mislim da Vučić dobro vodi Srbiju.