Dodik se danas sastaje sa Putinom, evo o čemu će razgovarati

.
Dodao je i da će tema biti i niz aktuelnih političkih pitanja, među kojima i o Ukrajini

 

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas će se sastati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a kako je sam naveo za Tass teme će biti konkretni projekti iz oblasti energetike i kako se ponašaju predstavnici Zapada.

Dodao je da će tema biti i niz aktuelnih političkih pitanja, među kojima i o Ukrajini.

- Što se tiče konkretnih projekata, mi bi bismo željeli da dobijemo dodatnu potvrdu da će u fokusu i prioritetu biti sve ekonomske aktivnosti vezane za rafineriju za preradu nafte i mazuta, gradnje gasovoda, gasnih elektrana. Naravno, mi ćemo čekati trenutak, i čim se on pojavi, počet ćemo rad na tim projektima - rekao je Dodik.

Nastavak razgovora

O ovom sastanku je govorila i savjetnica člana Predsjedništva BiH Ana Trišić Babić, koja je rekla da se ne očekuju se nikakvi razgovori o narušavanju mira unutar BiH, ali se očekuju priče o ozbiljnim ekonomskim pitanjima.

- Očekuju se priče o ozbiljnim ekonomskim pitanjima o kojima danas svi ozbiljni političari i pričaju, kako dočekati ovu zimu, proljeće i sljedeću zimu - izjavila je Babić.

Ona je navela da predstojeći sastanak Dodika i Putina u Moskvi predstavlja nastavak razgovora započetog na Ekonomskom forumu u Sankt Petersburgu krajem juna.

Energetska situacija

- Jedna od tema sastanka bit će energetska situacija i način kako da RS prođe što bolje u ovome svemu šta se dešava. Vjerovatno će biti i razgovora i o tome dokle se došlo sa tad započetom pričom o projektu gasovoda iz Srbije prema RS-u - istakla je Babić.

Prema njenim riječima, na svim tim sastancima, a i Ruska Federacija u svojim saopćenjima uvijek ističe da podržava dejtonsku BiH u svojim granicama poštujući tri konstitutivna naroda i dva entiteta kako to i i piše u Ustavu BiH.