Dodik se plaši potvrđivanja optužnice: Zatražio izuzeće sutkinje jer smatra da je pristrasna

dodik
Advokat Goran Bubić, koji je ujedno i branilac Milorada Dodika, podnio je Sudu BiH prijedlog u kojem traži izuzeće sutkinje Jasmine Ćosić Dedović iz predmeta koji je pokrenut protiv predsjednika RS-a.

 

Još od početka priče o pokretanju procesa protiv Milorada Dodika, predsjednik RS-a na sve načine pokušava diskreditirati sudije, ali i instituciju gdje se proces vodi.

Odluku advokata podržao je i Klub zastupnika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH te su naglasili kako je to jedina razumljiva odluka.

"Optužnica protiv predsjednika RS nema ni zakonsko, ni ustavno, a najmanje pravno uporište. Јasmina Ćosić Dedović, SDA sudija, vrlo vjerovatno čeka svojih pet minuta za osvetu zato što nije izabrana za sudiju Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, a što je spriječio Milorad Dodik, tada član Predsjedništva BiH", rekla je šefica kluba Sanja Vulić.

Inače, advokat Bubić je upravo ovaj argument iskoristio u okviru žalbe sudu na učešće navedene sutkinje u procesu.

"Odbrana smatra da u ovom predmetu sutkinja Dedović ne može postupati zato što postoje okolnosti koje izazivaju razumnu sumnju u njenu nepristrasnost. Sutkinja Dedović svojevremeno je bila kandidatkinja za sudiju Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, a Milorad Dodik, tada u svojstvu člana Predsjedništva BiH, protivio se njenom imenovanju na navedenu pravosudnu funkciju u ime BiH jer bi to bila uvreda za RS", piše Srna.

Iako bi u praksi sudska vlast trebala biti odvojena od drugih grana vlasti, posljednji primjer Milorada Dodika pokazao je kako predsjednik RS-a i na ovaj način želi stvoriti pritisak na Sud Bosne i Hercegovine, pokušajem diskreditiranja sudija.

Podsjetimo, Sud BiH je prije dva dana državnom tužilaštvu vratio na doradu optužnicu protiv Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika RS-a.

To se desilo nakon što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine 12. augusta ove godine podiglo optužnicu protiv Dodika i Lukića zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika. Sud Bosne i Hercegovine je imao rok 15 dana da se izjasni o ovoj optužnici.

Optužnica je vraćana na doradu jer tužilaštvo nije preciziralo koje je krivično djelo počinjeno te kakva je uzročno posljedična veza onoga za što se tereti Dodik i onoga za šta se tereti Lukić.