Dodik: Šmit ne može da bude visoki predstavnik, RS je svoje rekla

sdsd
Aneks 10 je prekršen zbog ignorancije velikih zemalja, tvrdi Dodik

Na press konferenciji koja je počela danas u 12:00 sati, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik još jednom je ponovio da RS ne priznaje imenovanje novog visokog predstavnika Kristijana Šmita.

 

Aneks 10 prekršen


- Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini nije biran u skladu s Aneksom 10 i samim tim ne može da bude visoki predstavnik, Republika Srpska je svoje rekla, kako prema odluci lidera političkih stranaka, tako i odluci Narodne skupštine RS. Aneks 10 je prekršen zbog ignorancije velikih zemalja koje pokušavaju vodje da uskrate jednu važnu stvar Republici Srpskoj, a to je da je strana. Mi smo strana potpisnica svih aneksa Dejtonskog mirovnog sporazuma, u naše ime je potpisala Srbija, tako da smo i dio međunarodnog i međunarodni faktor, kako je to rekla Venecijanska komisija još 2005. godine, rekao je Dodik.

Nema ga nigdje

Dodik tvrdi da visokog predstavnika nema nigdje ni u jednom relevantnom dokumentu Dejtonskog sporazuma

- On nije dio okvirnog sporazuma. On je dio samo onoga što je napisano u Aneksu 10. U aneksu 10 je određeno kako se on imenuje, jednako i kao se smjenjuje. O načinu na koji se imenuje govorio sam desetinama puta, ali moram to i danas spomenuti. Strane koje su potpisale Aneks 10, a to su Srbija, Republika Srpska, Hrvatska, Federacije Bosne i Hercegovine i tada neka Alijina Bosna i Hercegovine, odnosno zajednički nivo BiH, treba da se usaglase oko imena visokog predstavnika i da to bude potvrđeno rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN. I jedno i drugo je izostalo. Nije bilo konsultacija o tome, a nije ga imenovao i Savjet bezbjednosti oko toga, navodi Dodik.