Dodik: Svjedok sam da je Izetbegović tražio razgovor s Vučićem

.
Spremni smo razgovarati i s opozicijom, ako nisu tu onda su pristali da urušite patriotizam

U Banjoj Luci je održan sastanak predstavnika političkih partija koje čine vladajuću koaliciju u bh. entitetu RS.

 

Sastanku su prisustvovali lideri SNSD-a Milorad Dodik, DEMOS-a Nedeljko Čubrilović, SP-a Petar Đokić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, NPS-a Darko Banjac i NDP-a Dragan Čavić.

 

Sastanak se održao u zgradi Vlade Republike Srpske, nakon čega je održana pres konferencija.

 

- Mi se usmjeravamo na to da pravimo okvir i metodologiju za naše reagovanje na ranije date saglasnosti u tri oblasti odbrana, indirektni porezi i Visoko Tužilačko vijeće. Naša je saglasnost da idemo ka tome da na skupštini povučemo saglasnosti ranije date od strane NSRS i da u nekom vremenu do najkasnije 6 mjeseci uredimo oblast normativnu tako što ćemo donositi nove zakone i te oblasti uređivati, putem, naravno, rješenja koja su sutavna, koja nisu protiv Ustava BiH i nisu protiv Ustava RS, nisu protiv Aneksa 1 Dejtonskog mirovnog sporazuma koji reguliše pitaanje vojske, bez obzira koliko neki mislili ili nastojali da prikažu da jesu - rekao je Milorad Dodik.

 

Ojačati nadležnosti

Drugi set se, istakao je, donosi na indirektne poreze.

 

- Mi ne pravimo neke revolucije, mi samo Ustav vraćamo na teren. Naša je saglasnost, recimo, da stopa od 17 posto, koja je na prostoru BiH, treba da ostane jedinstvena i u FBiH i u RS. Ovdje se radi o konceptu koji smo već imali, a to je da svaki entitet imaju svoju službu za indurektne poreze i nadležnost za naplatu prihoda. Mi na tom pitanju radimo, a ne da to sada činimo da razvaljujemo jedinstvenu stopu i ugrožavamo jedinstveno tržište i ne znam ni ja šta drugo. Spremni smo da harmonizujemo neke stvari ali nismo spremni da gubimo svake godine nekoliko desetina miliona KM - kazao je Dodik i dodao:

- Treće je zakon o Visokom sudskom tužilačkom vijeću. Apsolutno je javnosti, barem onoj starijoj političkoj, jasno kako je putem nasilja Pedija Ešdauna odvučen taj VSTV na nivou BiH, bez ikakve saglasnosti čak, bez ikakvih uvažavanja ustavnog poretka Dejtonskog sporazuma. Pravosuđe je u nadležnosti RS i ono što ćemo mi uraditi jeste tu nadležnost ojačati. RS raspolaže s materijalnom podrškom za pravosuđe i u tom pogledu želi da ima pravosuđe koje može da odgovori našim očekivanjima da to bude stabilno pravosuđe koje će biti efikasno.

 

Nametanja visokih predstavnika

Naglasio je da su poseban segment su svi drugi zakoni i odluke "koje su putem nametanja visokih predstavnika, neustavnim kriminalnim odlukama Ustavnog suda ignorišući Ustav BiH se uputili da prave ustavni poredak i sistem u BiH".

 

- Sve te odluke ćemo odbaciti i regulisati našim normativima. Posljednja, vezana za šume je pokazala da je sud neustavni sud, da je inkvizicijski sud, da sjede stranci koji otimaju i čerupaju RS do prazne ljušture i da šume su oteli RS kroz odluku Ustavnog suda i da pokušavaju natjerati RS da prihvati da se ta oblast uređuje na nivou BiH. Odbacujemo tu odluku Ustavnog suda, ona je neprimjenjiva, za nas neodrživa i mi ćemo zakonodavstvom koje imamo još ojačat naše nadležnosti i pravo da raspolažemo našom imovinom - rekao je Dodik.

 

Naglasio je da poziva sve političke faktore i stručnu javnost da s njima učestvuju u kreiranju ovoga. 

 

- Pozivam i opozicione političke partije ili bar one među njima koje na težak način doživljavaju tvrdnje kako ih zove neko iz inostranstva i govori kako treba da razbiju naše jedinstvo u RS, spremni smo s njima razgovarati i kao s pojedincima, i kao s političkim partijama i kao strukturom. Ja ih ne zovem, da ne bude da oni mene nešto odbijaju, ja ih pozivam na ono što nosimo u sebi a to je patrijotski osjećaj za RS, a to je danas biti okupljen oko odbrane naše ustavne pozicije. Ako niste tu onda ste pristali da urušite taj patriotizam i ne možete da računate da pripadaze toj ekipi - rekao je Dodik.

Ne molim nikoga

Ponovio je da BiH nema visokog predstavnika.

 

- Ovaj više nije ni u pokušaju. Ono što je napisao kroz svoj neki navodni izvještaj i dostavio, apsolutno ga diskvalificira za neke razgovore, pa taman ga sutra imenovali za visokog predstavnika. Ova skupina laži i nametanja krivica, nedorečenosti je jedan pamflet propagande koja je napisana samo u korist muslimana. Ono su pisali neki muslimani u njegovoj kancelariji, a on samo poslao, ali to je njegov problem, on je neoprezan nisam ja. Dakle on nije visoki predstavnik, niti on može koga smijeniti niti on može šta uraditi – kazao je Dodik.

 

Još jednom je kazao da je Šmit „vladar u pokušaju“.

 

- Ja ovdje ne govorim o ličnosti, nego o visokom predstavniku. Ovo što imamo kao pojavu, to ne postoji zato što nije imenovan u UN-u, a i da jeste, očigledno je da je pristrasan i sve čini da bude u službi muslimanske strane, musluimanskog, bošnjačkog nacionalizma koji vri od mržnje prema drugima, koji diskvalifikuje sve druge – naveo je Dodik.

 

Rekao je i da je svjedok da je Bakir Izetbegović tražio razgovor s Vučićem.

 

- Kada je Vučić rekao da je OK, on kaže, eto neću. To je ono što mi doživljavamo stalno – kazao je Dodik te tvrdi da mu je i Zoran Milanović rekao da je stalno u kontaktu sa Izetbegovićem.

 

Još jednom je ponovio da od BiH ne žele uzeti ništa od onoga što joj je dato Dejtonom te kazao da je potrebno da budu zajedno i vlast i opozicija u RS.

 

 - Ne molim nikog, u opziciji ima dobrih ljudi, a ima i onih koji su plaćeni. Ono što je važno da Šmitov izvještaj ne usvoji Vijeće sigurnosti UN-a i to pokazuje da on nije visoki predstavnik - smatra Dodik.