Dodik traži od generalnog sekretara UN-a da zabrani obraćanje Komšića

.
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik obratio se danas na konferenciji za novinare u Banjoj Luci na kojoj je govorio o predstojećem zasjedanju Generalne skupštine UN-a i ostalim aktuelnim političkim pitanjima u našoj zemlji.

Na početku obraćanja kazao je da Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku o slanju delegacije na sjednicu Generalne skupštine UN-a, te da u tom smislu ne postoji usaglašena izjava koja je bila praksa u nekom ranijem vremenu.

 

- Imamo situaciju da je gospodin Komšić samovoljno, privatno otišao u New York. Ako je recimo odluka Predsjedništva BiH da neko ide, onda troškove snosi Predsjdništvo. Ako ide samo jedan član Predsjedništva, onda troškove snosi kabinet toga člana, tako da sve troškove oko njegovog odlaska u New York snosi njegov kabinet, što dokazuje moju tvrdnju da nije bilo odluke Predsjedništva i da je ovo čista zloupotreba - kazao je Dodik.

 

Ovo što Komšić pokušava da izvede, kako je naveo, da blefira kao neki predstavnik BiH govori dramatično o stanju u BiH, o stanju u Predsjedništvu i najvišim institucijama BiH.

 

- Stoga, odbacujem bilo kakvu mogućnost da on BiH predstavlja legitimno i legalno. U toj delegaciji nema nikoga od Srba iz mog kabineta, a bila bi obaveza da bude. To govori da su Komšić i muslimani u BiH privatizovali tu funkciju, kao što žele da podrede i funkciju Tužilaštva i VSTV-a - naglašava Dodik.

 

Podsjeća da je 7. septembra poslao pismo generalnom sekretaru UN-a da nema odluke Predsjedništva, koje je dostavljeno i svim članicama Vijeća sigurnosti UN-a.

 

- U njemu sam upoznao o ovim detaljima, da nema odluke Predsjedništva, da bilo ko tamo dođe samovoljno je došao i da ne predstavlja stavove BiH. Pošto vidim da iz Komšićevog kabineta najavljuju neke sastanke, pa čak i mogućnost da se on obrati, to govori da se i najviši vrh UN-a, kakav je generalni sekretar, upetljao u rasturanje BiH i njen raspad - rekao je Dodik.

 

 

Ukoliko generalni sekretar dozvoli njegovo obraćanje, nastavio je Dodik, "onda je on isto tako zabio jedan od eksera u mrtvački kovčeg ove BiH, jer je dao mogućnost da samo jedna strana, nelegalno, bez prisustva i bez ustavnih procedura, ovdje provedenih u BiH, sluša neko privatno lice, ozlojeđeno svojom ličnom pozicijom, željom da ignoriše sve i da podvaljuje i vara čak i najvišu svjetsku instituciju kakva je Generalna skupština UN-a."

 

- Dakle, Predsjedništvo nije odlučilo, nije dalo nikome saglasnost da ide i tamo nema BiH. Tamo postoji Željko Komšić, neartukulisan i nedefinisan, kakav i inače jeste kao član Predsjedništva. Nije to samo njegova, već i pamet naravno Džaferovića i ovih drugih oko njega - dodao je Dodik.

 

Ukazao je na činjenicu da je još jednom došlo do kršenja Ustava BiH, i "mi preko tih stvari nećemo prelaziti."

 

- Ja ću danas pokušati još jednom da obavijestim generalnog sekretara i pozovem se na pismo od 7. septembra o tome o čemu se ovdje radi. Ukoliko to bude sve ignorisano, ignoriše se Ustav, a ne ja. Dakle, onda i sam generalni sekretar doprinosi raspadu BiH, što je nečuvena praksa da upravo najviše svjetsko tijelo i njegov generalni sekretar u takvome nečemu učestvuju - poručio je Dodik.