Dodik: Tužit ćemo COVAX zbog vakcina

.
Nije pokazana diplomatska nemoć, pokazana je činjenica da smo bespotrebno vjerovali programu Covax, kaže Dodik

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je da će BiH tužiti COVAX ako ovaj međunarodni mehanizam probije rok za isporuku vakcina našoj zemlji.

Poduzeli sve

- BiH je sa stanovišta organa poduzela sve da dođe do određenih vakcina putem Covaxa gdje je plaćeno preko milion doza i u tom pogledu je dogovoreno da bude isporučeno u prvom kvartalu. BiH s pravom zahtjeva da se počne sa isporukom i ukoliko dođe do probijanja roka da će BiH tužiti program u tom pogledu i krenuti nadoknadu - kazao je Dodik.

 

Na pitanje da li je BiH pokazala diplomatsku nemoć, kazao je:

 

- Nije pokazana diplomatska nemoć, pokazana je činjenica da smo bespotrebno vjerovali programu Covax i sve smo učinili. Nije tačno da BiH nema kapacitete da prihvate te vakcine. To je samo izvlačenje onih koji se već pokazuju nekorektnim. Mada još su u okviru ugovora, u septembru se nije znalo ni koje su vakcine važeće kada se to potpisivalo – istakao je Dodik.

 

Predsjednik Vučić je ponudio 5.000 doza

Dodao je da su se dogovorili da Vijeće ministara sve vakcine koje se nabave s bilo kojeg nivoa oslobode PDV-a, to bi bio dodatni samo trošak.

 

- Predsjednik Vučić je ponudio 5.000 doza za FBiH jer RS koristi toliko doza za svoje zdravstvene radnike. Učesnici sastanka su prihvatili tu ponudu i ostalo je da FBiH uputi zahtjev za isporuku. Za RS očekuje još 20.000 vakcina tokom vikenda. Neki ljudi ne žele da ulaze u procedure i to je problem. Rečeno nam je da ćemo u RS tokom vikenda dobiti iz Rusije 20.000 vakcina. Trebalo je da bude 100.000, ali ovo je 20 hiljada u prvoj tranši. Razgovarat ćemo sa svima, za RS je naručeno 400 hiljada doza – pojasnio je.