Dodik u oproštajnu posjetu prima Fergusona, a nedavno ga optužio za učešće u destabilizaciji RS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik primit će sutra u Banjoj Luci u oproštajnu posjetu ambasadora Velike Britanije u BiH Edvarda Fergusona.

Sastanak u Palati Republike počet ćeu 10 sati, a po njegovom okončanju predviđeno je saopštenje za javnost, saopćeno je iz kabineta predsjednika RS.

Ovaj sastanak dolazi nakon što je Dodik nedavno izjavio da ambasadora Fergusona nije zvao na razgovor u vezi s najavama da će u BiH doći “britanski obavještajaci", koji, kako tvrdi Dodik, "žele da destabilizuju vlast u RS”.

Dodik je tada izjavio da je Ferguson „pokušao da sakrije namjeru Britanaca”.

"Ali, ne možemo ignorisati nedavne neosnovane napade na dvoje poznatih novinara, koji su, zajedno sa mnogim drugim, nedavno učestvovali u Britansko – bh. Fellowship programu. Ova vrsta političkog pritiska i zastrašivanja je u potpunosti neprihvatljiva i napad je na slobodu izražavanja. Zapravo, Britansko-bh. Fellowship program ima gotovo 250 učesnika, koji dolaze iz polja politike, civilnog društva, biznisa i medija. Viši zvaničnici Vlade RS i RTRS-a su također učesnici ovog programa", saopćeno je Britanske ambasade.

Ubrzo je uslijedila reakcija Britanske ambasade iz koje su naveli da je veoma razočaravajuće to da je Dodik odlučio da predstavlja Ujedinjeno Kraljevstvo kao neku vrstu prijetnje Republici Srpskoj. 

"Izmišljanje lažnih prijetnji je možda dobar način ubiranja izbornih poena, ali nosi rizik da ugrozi dugoročne odnose sa Ujedinjenim Kraljevstvom. Ujedinjeno Kraljevstvo je dugogodišnji partner RS i svake godine ulažemo milione konvertibilnih maraka kako bi pomogli vlastima Republike Srpske da ispune svoje važne ustavne obaveze u sklopu BiH. Samo u zadnjih nekoliko godina pomogli smo u izradi transportne i energetske strategije za RS, koje su otključale investicije vrijedne desetine miliona eura" naveli su iz ambasade.