Dodik želi formirati obavještajnu agenciju u RS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da Obavještajno-sigurnosnu agenciju BiH treba ukinuti, te da će pitanje rada OSA-e staviti na dnevni red Predsjedništva BiH kao budući član Predsjedništva.

Ukoliko se to pitanje ne riješi, upozorava Dodik, Srpska će izaći iz sporazuma o osnivanju te agencije i formirati svoju posebnu agenciju.

Na pitanje da prokomentira dešavanja u vezi s pozivom Behdžetu Pacoliju da dođe u Banjaluku, Dodik je ponovio da Pacoli nije dobrodošao i dodao da je "Crnatkov karakter" mogao da isključi interes srpskog naroda i pozove Pacolija u Banju Luku, ali da se pita ko je mogao da pomisli da javnost u RS neće reagirati na takav poziv.

"Ne mogu da vjerujem da postoji takav mozak u Republici Srpskoj, ali je Crnadak dokaz da ima. Međutim, to nije Crnatkov rukopis, to je rukopis Mladena Ivanića, koji se uvijek sakrije iza i nikada ništa ne radi", navodi Dodik.

Na pitanje da li će dobiti epilog slučaj zabrane ulaska u BiH ruskom književniku Zaharu Prilepinu, Dodik je rekao da sadašnji srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH stalno pokušavaju da pobjegnu od odgovornosti.

Na pitanje na prokomentira odluku većine poslanika u Predstavničkom domu parlamenta BiH da se danas ne raspravlja o inicijativi za smjenu Mektića s pozicije ministra sigurnosti, Dodik je rekao da Mektića brani SDA.

Prema njegovim riječima, koliko god se on formalno predstavljao da je čovjek SDS-a, Mektić je, ipak, suštinski čovjek SDA.