Dodik: Zna se prošlost Džaferovića i Komšića, nemam potrebu s njima sarađivati

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i novoizabrani član Predsjedništva BiH kazao je da, s obzirom na stavove i prošlost, s novim kolegama Džaferovićem i Komšićem, nema potrebu sarađivati s njima i da će se poslovnik o radu morati promijeniti.

U intervju za beogradski Alo, Dodik je kazao da će mu u Sarajevu primarni interes biti predstavljanje Republike Srpske i Srba. 

"Srpski narod, koji me je izabrao, traži da se borim za Republiku Srpsku, za njenu neupitnost, i to ću neumoljivo raditi. Tražit ću i demilitarizaciju BiH. Ova vojska nikome ne služi i to je bacanje novca građana", kazao je on.

Na pitanje na koji način ćete sarađivati s druga dva člana Predsjedništva Džaferovićem i Komšićem, Dodik je odgovorio:

"Njihova prošlost se zna. Džaferović je bio svjedok ubistava Srba, koje nije spriječio, iako je kao načelnik Centra bezbjednosti Zenica to mogao. Komšić je nosilac "Zlatnog ljiljana" za zalaganje u borbi protiv Srba. Nemam ja potrebe da sa njima sarađujem. Postoji poslovnik o radu, koji će se morati promijeniti, jer ga je nametnuo visoki predstavnik. Zastava Republike Srpske mora da bude tu, jer sam srpski predstavnik iz Republike Srpske i zato ću odmah na prvoj sjednici Predsjedništva tražiti promjenu poslovnika."

Dodik je odgovorio i na pitanje o navodnim pritiscima i optužnici za koju kaže da mu pakuju iz Ambasade SAD-a.

"Iz američke ambasade u Sarajevu stalno se vrši pritisak. U Tužilaštvu BiH su godinama sjedili američki ljudi. Hasan Pleh, koji je američki državljanin, bio je glavni za odlučivanje ko će biti optužen. Imamo sada neke "važne" Srbe u Sarajevu, kojima obećavaju imenovanje tužioca pod uslovom da odmah podignu optužnicu protiv Milorada Dodika", izjavio je predsjednik RS-a.