Dodikova prijava dodijeljena postupajućem tužiocu: Hoće li biti podignuta optužnica?

.
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zaprimilo je krivičnu prijavu koju je podnio predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik.

Informaciju je za portal Radiosarajevo.ba potvrdila Adisa Karačić, glasnogovornica Tužilaštva BiH.

"Prijava je zaprimljena i putem CMS sistema dodjeljena je postupajućem tužiocu koji će postupati na temelju prijave", kazala je Karačić.

Prijavljeni su: predsjednik RS Milorad Dodik, predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, premijer RS Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine RS-a, ministar pravde RS Miloš Bukejlović te 57 zastupnika iz NSRS i više od 320 potpisnika peticije.

Nakon podnošenja krivične prijave i dodjeljivanja predmeta postupajućem tužiocu, slijedi istraga, a nakon toga podizanje optužnice ili odbacivanje predmeta.

Podsjetimo, NSRS je prihvatila sramotan prijedlog vladajuće koalicije u ovom bosanskohercegovačkom entitetu da se odluke Ustavnog suda BiH ne primjenjuju u RS.

Nakon toga je Milorad Dodik podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH.

"Pošto još niko iz Federacije BiH to nije uradio, odlučio sam da danas podnesem prijavu Tužilaštvu BiH protiv Željke Cvijanović, Radovana Viškovića, Nenada Stevandića i protiv sebe jer smo podržali donošenje Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u RS.

Pošto planiramo da donesemo i zakon kojim se odluke Tužilaštva i Suda BiH neće primjenjivati u RS, ovom prijavom nećemo biti izuzeti od procesuiranja pred Tužilaštvom BiH", naveo je Dodik na Twitteru 30. juna.